BENU Aptieka aicina pievērst uzmanību pareizai nederīgo zāļu utilizācijai

© Publicitātes foto

Medikamentu nepareiza utilizācija un izmešana sadzīves atkritumos ir būtiska problēma, kas ievērojami ietekmē apkārtējo vidi un var atstāt iespaidu uz mūsu vispārējo veselību ilgtermiņā. Lai mazinātu šo problēmu, BENU Aptieka visā Latvijā veic nederīgo medikamentu pieņemšanu un utilizāciju, kā arī piedalās Kurzemes plānošanas reģiona informatīvi izglītojošajā kampaņā “Dabai Tableti Nevajag”.

“Ik gadu BENU Aptiekās pieaug to nederīgo medikamentu apjoms, ko klienti nodod utilizācijai. Tādējādi mēs redzam, ka šai iespējai ir liela nozīme - iedzīvotāju interese un informētība šajā jautājumā aug. Tomēr ir svarīgi turpināt iedzīvotāju informēšanu un pēc iespējas samazināt to medikamentu apjomu, kas joprojām nonāk sadzīves atkritumos vai notekūdeņos. Tādēļ iesaistāmies un atbalstām kampaņu “Dabai Tableti Nevajag”, nodrošinot nederīgo medikamentu pieņemšanu visās BENU Aptiekās un sedzot to utilizācijas izmaksas,” stāsta BENU Aptieka Latvija direktore Anete Rožkalna.

Medikamentiem nav vietas sadzīves atkritumos!

Katrā zāļu lietošanas instrukcijā ir iekļauta informācija, kā rīkoties, zāles izmetot, uzsver BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece. Nederīgie medikamenti ir bīstami ķīmiskie atkritumi, kurus nedrīkst izmest kanalizācijā vai sadzīves atkritumos, jo zāļu aktīvās vielas var nonākt apkārtējā dabā. Zāļu izmešana kanalizācijā kaitē gan cilvēka organismam, gan dzīvniekiem, zivīm, medikamentiem nonākot ūdenstilpnēs. Atkritumos izmestās zāles var tikt izmantotas neatbilstoši, tās var atrast cilvēki vai dzīvnieki un, apēdot tās, saindēties. Savukārt medikamentiem nonākot izgāztuvēs, aktīvās vielas var izplatīties apkārtējā vidē - augsnē, gruntsūdeņos. Tas veicina rezistento baktēriju attīstību, ietekmē augus, dzīvniekus un ūdenstilpnēs dzīvojošos. Tam ir ļoti plašas sekas. Tādēļ nevajadzīgie un nederīgie medikamenti ir jānodod aptiekā utilizācijai - tie tālāk tiek nodoti bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam, kas tos iznīcina, neradot kaitējumu apkārtējai videi.

Medikamenti kļūst nederīgi, ja:

  • tiem ir beidzies derīguma termiņš;
  • nav zināms to pielietojums;
  • nav salasāms to nosaukums;
  • tie ir nepareizi uzglabāti;
  • mainījies medikamentu izskats, smarža vai garša;
  • ir bojāts to iepakojums.

Nenodod zāles citiem!

Klīniskā farmaceite I. Priedniece uzsver - nenododiet jums izrakstītītos medikamentus lietošanai citiem! Jāņem vērā - vieni un tie paši medikamenti nav piemēroti visiem un var radīt draudus veselībai. Saslimšanas gadījumā nepieciešams laicīgi vērsties pie ārsta, lai saņemtu medicīnisko palīdzību.

Arī neatbilstoša neizlietoto zāļu glabāšana mājās var kaitēt veselībai, jo var kļūt par saindēšanās vai nepareizas zāļu lietošanas riska faktoru. Šie medikamenti ir jānodod aptiekā pareizai utilizācijai.

Kā pareizi nodot medikamentus utilizācijai?

Nederīgie medikamenti ir jānodod aptiekā, bet pirms tam tie ir jāizņem no ārējā iepakojuma - kastītēm - un tablešu plāksnītes, pudelītes, ampulas, ziežu tūbiņas jāieliek maisiņā. Zāļu pudelīšu un tūbiņu vāciņiem ir jābūt cieši aizskrūvētiem, lai neradītu medikamentu izlīšanas risku. Ja ir šaubas par to, kā pareizi ir jānodod nederīgie medikamenti utilizācijai, pēc padoma vienmēr var vērsies pie farmaceita.

Atgādinām! Nederīgās zāles utilizācijai var nodot jebkurā BENU Aptiekā visā Latvijā bez maksas.

Svarīgākais