Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Valsts apmaksāta vakcīna pret CVP būs pieejama arī 13 un 14 gadus veciem zēniem

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Turpmāk valsts apmaksāta vakcinācija pret vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu (CPV) būs pieejama arī 13 un 14 gadus veciem zēniem, tādējādi nodrošinot dzimumneitrālu pieeju vakcinācijai, otrdien lēma valdībā.

CPV ir viens no visizplatītākajiem vīrusiem un izplatītākajām seksuālās transmisijas infekcijām visā pasaulē, ko iegūst drīz pēc dzimumattiecību uzsākšanas, un tā ir grūti ārstējama infekcija, kas var izraisīt vairākus vēža paveidus neatkarīgi no dzimuma.

Vakcinācija pret CPV ir ieteikta un ieviesta daudzās valstīs, lai aizsargātu pret CPV infekciju un slimību. Latvijā vakcīna pret CPV tiek apmaksāta meitenēm, sākot no 12 gadu vecuma, bet kopš šī gada sākuma valsts pirmo reizi apmaksā vakcināciju pret CPV arī 12 gadus veciem zēniem.

Līdz ar to Veselības ministrijas grozījumi paredz nodrošināt vakcināciju pret CPV arī zēniem no 12 līdz 14 gadiem. Personām līdz 14 gadiem "Gardasil 9", kas ir Latvijā izmantotā vakcīna pret CPV, var ievadīt atbilstoši divu devu vakcinācijas shēmai.

Grozījumi paredz nodrošināt ap 20% vakcinācijas aptveri, un 2022.gadam zēniem iepirkto vakcīnu devu skaits ir pietiekošs - 12 355 vakcīnas devas. Savukārt 20 % plānotā vakcinācijas aptvere, tiek pieņemta, analizējot meiteņu vakcinācijas aptveres pieauguma tempu vairāku gadu garumā.