Aptauja: vai cilvēki joprojām veic Covid-19 paštestus, dodoties ciemos?

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Kopumā 8% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norāda, ka arī atceļoties Covid-19 ierobežojumiem, viņi pirms došanās ciemos turpinās veikt Covid-19 paštestus (2% – jā, 6% – drīzāk jā), secināts BENU Aptiekas Stresa termometra datos, kas iegūti sadarbībā ar kompāniju GEMIUS, aptaujājot vairāk nekā 1800 respondentu.

Lielākā daļa jeb 87% no 1. aprīļa pirms došanās ciemos paštestus neveiks (55% - nē, 32% - drīzāk nē), bet vēl 5% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

4% sniedza atbildi, ka arī pēc 1. aprīļa pirms viesu uzņemšanas lūgs ciemiņiem veikt Covid-19 paštestu, absolūti lielākā daļa jeb 93% to viesiem neprasīs darīt, bet vēl 3% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Salīdzinot rezultātus pēc respondentu dzimuma, redzams, ka nedaudz biežāk Covid-19 paštestus pirms došanās ciemos turpinās veikt sievietes - viņu vidū to plāno darīt 9% (2% - jā, 7% - drīzāk jā), kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 7% (2% - jā, 5% - drīzāk jā). Paštestus pirms došanās ciemos neplāno veikt attiecīgi 84% sieviešu (49% - nē, 35% - drīzāk nē) un 90% vīriešu (61% - nē, 29% - drīzāk nē), bet vēl 8% sieviešu un 3% vīriešu konkrētu viedokli sniegt nevarēja. Uz jautājumu, vai lūgs ciemiņiem pirms ierašanās veikt Covid-19 paštestu, apstiprinošu atbildi aptaujā sniedza 5% sieviešu (2% - jā, 3% - drīzāk jā) un 3% vīriešu (1% - jā, 2% - drīzāk jā).

Pēc ģimenēs lietotās sarunvalodas secināms, ka biežāk paštestus pirms iešanas ciemos plāno veikt krievvalodīgie - viņu vidū šādu atbildi sniedza 12% (3% - jā, 9% - drīzāk jā),

kamēr latviešiem šis rādītājs ir 7% (1% - jā, 6% - drīzāk jā). Paštestus pirms došanās ciemos neplāno veikt attiecīgi 88% latviešu (55% - nē, 33% - drīzāk nē) un 81% krievvalodīgo (51% - nē, 30% - drīzāk nē), bet vēl 5% latviešu un 7% krievvalodīgo konkrētu viedokli sniegt nevarēja. Tāpat 4% latviešu (1% - jā, 3% - drīzāk jā) un 4% krievvalodīgo (3% - jā, 1% - drīzāk jā) pirms viesu uzņemšanas lūgs ciemiņiem veikt paštestu, 93% latviešu (68% - nē, 25% - drīzāk nē) un 91% krievvalodīgo (67% - nē, 24% - drīzāk nē) to neplāno darīt, bet vēl 3% latviešu un 6% krievvalodīgo konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Raugoties pēc respondentu vecuma, atklājas, ka visbiežāk paštestus pirms iešanas ciemos plāno veikt jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem - viņu vidū šādu atbildi sniedza 14% (5% - jā, 9% - drīzāk jā), kamēr citās vecuma grupās šis rādītājs svārstījās no 5% līdz 8%. Arī attiecībā uz viesu uzņemšanu jaunieši vecuma no 18 līdz 24 gadiem biežāk bija tie, kas norādīja, ka lūgs ciemiņiem veikt Covid-19 paštestu - viņu vidū to arī turpmāk plāno darīt 9% aptaujāto (7% - jā, 2% - drīzāk jā), kamēr citās vecuma grupās šis rādītājs nepārsniedz 4%.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju GEMIUS, aptaujājot 1859 respondentus.

Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".