Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Veselība

Covid-19 pandēmijas laikā mirstība no tuberkolozes pieauga

© Ekrānuzņēmums

Tuberkoloze ir viena no vecākajām slimībām pasaulē un joprojām – viena no nāvējošākajam. Latvija saslimstības ziņā ar tuberkulozi joprojām ir vienā no vadošajām vietām Eiropas Savienībā, un katru gadu šīs slimības dēļ mirst vairāki desmiti cilvēku. Covid-19 pandēmijas laikā mirstība no šīs slimības pieauga. Tomēr laikus atklāta tuberkuloze ir ārstējama, Latvijas Televīzijas raidījumam "4. studija" skaidroja mediķi.

"Tuberkulozes un plaušu slimību centra" galvenā ārste Andra Cīrule Latvijas Televīzijas raidījumam "4. studija" norādīja: "Tuberkuloze laikam ir visvairāk aprakstītā slimība daiļliteratūrā, kas asociējas ar asins spļaušanu. Pašreiz asins spļaušana nav tuberkulozes biežākais iemesls, ir arī citas slimības, kurām biežāk ir šis simptoms.

Mūsdienās tuberkulozi sekmīgi var izārstēt un no tās vairs nemirst kā agrākos laikos, kad to dēvēja par diloni, tomēr nāves gadījumi ir, un tie ir pieauguši tieši Covid-19 pandēmijas laikā.

Cīrule atzina: "Mirst, protams, ka mirst no tuberkulozes. Pasaulē ir pat dati, to arī saista ar Covid-19, ka 2020. gadā, kaut arī diagnosticēti mazāk [gadījumi], nekā vajadzētu, ir pieaudzis mirstības procents. Tas norāda, ka šie cilvēki nonāk ar ielaistām slimības formām. Ja salīdzina, cik daudzi mira pirms daudziem gadiem no tuberkulozes, tā mirstība ir ļoti labi samazinājusies, jo tuberkuloze tomēr ir ārstējama slimība."

Covid-19 laiks ir atstājis sekas arī uz tuberkulozes pacientiem, jo epidemioloģiskie ierobežojumi un bailes inficēties ar kovidu daudzus slimniekus atturējis savlaicīgi vērsties pie ārsta.

"Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pacientu skaits pirmajos divos mēnešos ir gandrīz divreiz vairāk, nāk pacienti ļoti smagi, ar smagām, ielaistām formām," sacīja Cīrule.

Savukārt pneimonoloģe Anda Vīksna atzina: "Uzsākoties kovidam, pacienti pazuda, un sāka likties no sākuma, ka palicis ir labāk, bet tad tomēr nāca ļoti, ļoti smagi pacienti un tagad, atskatoties uz šo laiku sākot no 2020. gada, ir krietni palielinājies gan smago pacientu skaits, gan palielinājusies mirstība sakarā ar to, ka ir kovids, baidās no tā un aizmirst par sen zināmu slimību - tuberkulozi."

Sabiedrībā valda uzskats, ka ar tuberkulozi vairāk slimo bezpajumtnieki, tomēr ar to var saslimt jebkurš, piemēram, viena no riskantajām vietām, kur noķert tuberkulozes bacili, ir sabiedriskais transports.

"Tuberkulozes un plaušu slimību centra" galvenā ārste skaidroja: "Par sabiedrisko transportu ļoti atkarīgs no situācijas - vai jūs braucat ar vilcienu vai ar mikroautobusu, un arī cik tās durvis virinās un kāda tā gaisa apmaiņa. Protams, risks ir augstāks, ja brauc mazā mikroautobusā ar logiem un durvīm ciet un tur cilvēks ar tuberkulozi, kurš klepo un izdala baciļus, tad ir iespēja arī inficēties, bet ne visi, kas inficējas, saslimst. Apmēram kādi 5-10% [saslimst]. Ir daudzi faktori, kas to ietekmē, un lielākā mērā tā ir cilvēka imūnā sistēma."