Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Veselība

Obligātā vakcinācija un revakcinācija joprojām būs spēkā dažās nozarēs

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Lai gan valdība nolēma atcelt teju visi epidemioloģiskās drošības pasākumus, atsevišķās nozarēs tie tiks saglabāti vismaz līdz rudenim, ja ne ilgāk.

Arī pēc 1.aprīļa tiek saglabāts nosacījums ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem ir pienākums būt vakcinētiem, un no 1.septembra būs nepieciešama balstvakcinācija, liecina valdībā pieņemtie grozījumi Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai. Valsts kanecelejas direktors Jānis Citskovskis valdības sēdē uzsvēra, ka obligatā vakcinācija būs spēkā arī izglītības iestādēs līdz mācību gada beigām.

Noteikumi arī paredz iespēju darba devējam izvēlēties iespēju noteikt darbiniekam nosacījumus veikt darbu klātienē tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai sertifikātu, kas apliecina balstvakcināciju. Noteikumi paredz kritērijus, vadoties no kuriem darba devējs šādus nosacījumus darbiniekiem var paredzēt. Viens no kritērijiem ir darbs, kas saistīts ar risku citu cilvēku veselībai. Tie ir darbi, kurus nosaka 24.07.2018. MK noteikumu Nr.447 "Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar risku citu cilvēku veselībai" 3.punkts. Tāpat arī pienākumu strādāt klātienē ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu darba devējs var noteikt, ja darbinieks nonāk ciešā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, ja darbiniekiem (amatpersonām) ir paaugstinātas iespējas inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar lielu skaitu personu, kuru veselības stāvoklis nav zināms vai arī, ja darbinieku (amatpersonu) klātienes darba (amata, dienesta) pienākumi ir kritiski svarīgi sabiedrībai, kā arī uzņēmuma vai iestādes darbības nepārtrauktības nodrošināšanai. Papildus minētajam darba devējs var arī noteikt savā uzņēmumā citas epidemioloģiskās drošības prasības, piemēram mutes un deguna aizsegu lietošanu, darbinieku testēšanu, nosacījumus kontaktpersonām utml.