Aptauja: Latvijā līdzekļi onkoloģiskas saslimšanas ārstēšanai būtu tikai trešdaļai iedzīvotāju

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijā onkoloģiskas saslimšanas gadījumā līdzekļi ārstēšanai no uzkrājumiem vai regulāriem ienākumiem būtu 30% iedzīvotāju, vēsta apdrošināšanas kompānijā "Ergo".

Vienlaikus aptaujā secināts, ka lielākā daļa iedzīvotāju onkoloģiskas saslimšanas ārstēšanai vāktu ziedojumus vai meklētu iespējas šos līdzekļus aizņemties.

Ja pēkšņas vēža diagnozes gadījumā būtu nepieciešami vismaz 20 000 eiro valsts neapmaksāto ārstēšanās izdevumu vai sadzīves izmaksu segšanai, vairākums jeb 70% aptaujāto nespētu rast līdzekļus uzkrājumos un būtu atkarīgi no ārēja finansiāla atbalsta - vāktu ziedojumus (24%), ņemtu kredītu (19%), aizņemtos no radiem un draugiem (11%) vai meklētu citas iespējas (16%).

Vienlaikus 20% šim nolūkam izmantotu savus vai ģimenes uzkrājumus, bet 10% aptaujāto neplānotos vēža ārstēšanas izdevumus mēģinātu segt no regulārajiem ienākumiem, maksimāli samazinot ikdienas tēriņus.

"Ergo" pārstāvji norāda, ka atbildes uz jautājumu par to, kas iedzīvotājus visvairāk satrauc, pamanot informāciju par vēzi, liecina, ka finansiālais aspekts baiļu skalā atrodas augstāk, nekā bažas par iespēju saslimt.

Proti, lielāks skaits aptaujāto (34%) atzīst, ka viņus visvairāk biedē tieši iespējamie vēža ārstēšanas izdevumi, bet nedaudz mazāk (26%) ir to, kuru galvenais uztraukuma iemesls ir bailes saslimt ar vēzi. Atlikušie 40% neseko informācijai par onkoloģiskām saslimšanām vai no šādas informācijas izvairās.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.