Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Arī Zāļu valsts aģentūra varēs izvērtēt vakcīnas blakusparādību kompensāciju piešķiršanu noteiktās situācijās

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Lai pretendētu uz kompensāciju par smagu vai vidēji smagu kaitējumu, kas radies Covid-19 blakusparādību dēļ, objektīvu iemeslu ziņojumu par blakusparādībām varēs neiesniegt, liecina Veselības ministrijas apkopotā informācija par sabiedriskās apspriešanas rezultātiem saistībā ar vēl nosakāmo kompensāciju regulējumu.

Gadījumos, kad pastāvēs objektīvs pamatojums, kāpēc nav iesniegts blakusparādību ziņojums, Zāļu valsts aģentūra (ZVA), saņemot pieteikumu par kompensācijas pieprasījumu un novērtējot tajā norādītos apstākļus, lūgs ZVA Farmakovigilances nodaļai sniegt izvērtējumu par ziņotās blakusparādības cēloņsakarības ticamību vai iespējamību.

Regulējuma sabiedriskā apspriešana tika rīkota, lai atbilstoši izstrādātu Ministru kabineta noteikumu projektu par kompensācijas piešķiršanas un izmaksas kārtību, ja vakcinācijas pret Covid-19 infekciju izraisīto blakusparādību dēļ nodarīts smags vai vidēji smags kaitējums pacienta veselībai vai dzīvībai, kā arī kārtību, kādā atlīdzina ar ārstniecību saistītos izdevumus, ja tā bijusi nepieciešama, lai novērstu vai mazinātu nodarītā smagā vai vidēji smagā kaitējuma sekas.

Vienlaikus noteikumu projektā precizēts, ka blakusparādības ziņojuma neesamība nav pamats atteikumam izskatīt iesniegumu par kompensācijas pieprasījumu.

Tāpat konceptuāli atbalstīts, ka noteikumu projektā tiks paredzēts izvērtējošai iestādei jeb ZVA piesaistīt nepieciešamos speciālistus, noslēdzot ar tiem sadarbības līgumus, attiecīgi sedzot no sava budžeta izdevumus, kas saistīti ar šī līguma izpildi. Piesaistītā speciālista atzinums tiks vērtēts kā viens no pierādījumiem.

Panākta vienošanās arī par vienkāršotu kompensācijas noteikšanas mehānismu, atsakoties no koeficientiem un aprēķināšanas formulas, kā arī paredzēts veikt citus precizējumus attiecībā uz gaidāmo regulējumu noteikumu projektā.

Kā ziņots, Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā ir noteikts, ka Ministru kabinets atbilstoši Ārstniecības riska fonda atlīdzības izmaksas principiem un apmēriem nosaka kompensācijas piešķiršanas un izmaksas kārtību, ja vakcinācijas pret Covid-19 infekciju izraisīto blakusparādību dēļ nodarīts smags vai vidēji smags kaitējums pacienta veselībai vai dzīvībai.