Arī Latvijā jau konstatēts omikrona vēl lipīgākais paveids

© Vidapress

Austrumu slimnīcas Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins pastāstīja, ka Latvijā trīs procentos no visiem sekvencētajiem jeb atšifrētajiem vīrusa paraugiem ir atklāts omikrona apakštips, kas ir vēl lipīgāks par esošo omikronu, vēsta lsm.lv.

Omikronam ir trīs apakšpaveidi - pirmais, otrais, trešais. Pirmajam ir 33 mutācijas. Otrajam, kurš tagad ienāk, viņam ir 31 mutācija, par divām mutācijām mazāk, bet tas mutāciju salikums ir savādāks. Un tas padara šo apakšpaveidu faktiski nedaudz vairāk lipīgu. Pēc dāņu datiem, viņš ir par 30% lipīgāks, ja mēs salīdzinām ar to pirmo omikronu," norādīja Ņikišins.

Laboratorijas vadītājs norādīja, ka jaunais omikrona paveids jau dominē Dānijā un arvien straujāk izplatās starp jauniešiem.

Latvijā pašlaik cirkulē gan kovida vīrusa deltas, gan omikrona paveids. Omikrona variants vairākās Latvijas pilsētās kļuvis par dominējošo. Tas ņēmis virsroku, piemēram, Jelgavā, Jūrmalā, Valmierā, Jēkabpilī un Salaspilī.

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais