Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Ārsti atklāj, kādu kaitējumu slimniekam nodara omikrons

© Pixabay.com

Covid-19 omikrona paveida dēļ ārsti slimnīcās visvairāk uztraucas par hroniskiem pacientiem. Viņi novērojuši, ka saslimšana ar omikrona paveidu nevis noved pie smagiem plaušu bojājumiem, bet gan dažu dienu laikā saasina esošās slimības, vēsta LTV raidījums "Dienas Ziņas".

Līdz ar to aizvien vairāk pacientu nonāk nodaļās ar jau esošas slimības saasinājumu.

“Tie pacienti, kas nokļūst neatliekamās medicīnas centrā un viņiem tiek konstatēta [Covid-19] omikrona infekcija, parasti vairāk nekā nedēļu bijuši mājās slimi. Vai nereti to konstatējam vienkārši kā blakus infekciju. Tātad pacientam nav bijuši nemaz omikrona simptomi, un tagad mēs viņu satiekam jau neatliekamās medicīnas centrā ar infarktu, insultu, plaušu artērijas trombemboliju vai tamlīdzīgi, un tiek konstatēta omikrona infekcija,” pastāstīja Stradiņa slimnīcas pulmonoloģe Zaiga Kravale.

Mediķes novērojumi liecina par to, ka ar Covid-19 delta paveidu slimojošie slimnīcās nonāca 7.-10. dienā jau ar plaušu bojājumiem. Omikrona variantam tas neesot raksturīgi.

Taču jaunais paveids ir bīstams ar to, ka saasina citas jau esošās hroniskās slimības. “Pacientam varbūt nevajag skābekļa atbalstu tik daudz. Bet mēs redzam, ka hroniskās slimības, kad pacients ir trauslā līdzsvarā, diemžēl ļoti, ļoti tās dekompensē,” norādīja Kravale.

Zinot omikrona paveida lipīgumu, arī slimnīcā regulāri tiek veikta visu pacientu testēšana. Tas tādēļ, lai gadījumos, kad Covid-19 atklāts, varētu noteikt kontaktpersonas un izolēt inficētos.