Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Kādas ir visbiežākās veselības problēmas pēc pārslimota Covid-19, skaidro NCR "Vaivari" vadītāja

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

To Covid-19 pacientu vidū, kuriem pēc pārslimošanas ir nepieciešama rehabilitācija, visbiežāk tiek konstatēti plaušu bojājumi, kā arī neiroloģiska rakstura vai kardiovaskulāras problēmas, preses konferencē pastāstīja Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" vadītāja Anda Nulle.

Tā sauktā "garā Covid-19" pacientu vidū, pēc centra vadītājas paustā, ir arī tādi, kam ir izveidojušies ilgstoši kognitīvie traucējumi. Proti, cilvēks varbūt ir spējīgs kustēties, taču ir problēmas ar lēmumu pieņemšanu un ir ietekmētas arī domāšanas spējas.

Saskaņā ar "Vaivaru" vadītājas pausto, lielākā daļa pacientu, kuriem pēc pārslimošanas nepieciešama rehabilitācija, ir nevakcinēti. Vakcinēto esot maz, proti, pēc Nulles sacītā, tie ir "uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi". Centra vadītājas pieredze arī rādot, ka līdz šim neviens no rehabilitācijas saņēmējiem nav bijis ar pabeigtu balstvakcināciju.

Rehabilitācija var būt ilgstoša, turklāt tai nepieciešamais laiks atkarībā no pacienta var svārstīties no pāris nedēļām līdz pat deviņiem mēnešiem.

Tāpat centra vadītāja informēja, ka pacientu un darbinieku drošības labad un, ņemot vērā, ka rehabilitācija ir plānveida veselības aprūpes pasākums, rehabilitācija tiek sniegta "zaļajā režīmā" .

Kā vēstīts, centrs "Vaivari" Covid-19 pacientu rehabilitāciju sāka aizpagājušā gada rudenī. Savukārt pagājušā gada sākumā tika izveidotas specifiskas Covid-19 seku rehabilitācijas programmas stacionāram un dienas stacionāram.