Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Pavļuts sola "nopietnas sekas" Veselības inspekcijai, ja apstiprināsies žurnālistu maldināšana

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Pixabay.com

Veselības ministrs Daniels Pavļuts sola nekavējoties rosināt pārbaudi saistībā ar izskanējušo informāciju par to, ka Veselības inspekcija maldinājusi Latvijas Radio žurnālisti saistībā ar izmeklēšanas materiāliem par imunologa Jevgēnija Ņikiforenko iespējamās seksuālās vardarbības pārkāpumiem.

"Nekavējoties rosināšu pārbaudi par šo jautājumu. Ja šeit minētie fakti apstiprināsies, tad šādai maldināšanai un pacientu tiesību aizsardzības sistēmas graušanai būs nopietnas sekas," mikroblogošanas vietnē "Twitter" pauda veselības ministrs.

Latvijas Radio vēstīja, ka Veselības inspekcija maldinājusi Latvijas Radio žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā nav pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa Jevgēnija Ņikiforenko iespējamās seksuālās vardarbības pārkāpumiem. Žurnāliste dokumentus bija lūgusi vēl augusta nogalē, taču inspekcijā saņēma atbildi, ka visi dokumenti par šo termiņu jau “nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu”. Taču patiesībā Veselības inspekcija arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes izrādītās intereses, vēsta Latvijas Radio.

Latvijas Radio žurnāliste Justīne Savitska, veidojot plašu rezonansi ieguvušo raidieraksta (podkāsta) "Dokumentārijs" stāstu “Vajadzēs noģērbties”, Veselības inspekcijā vērsās jau 2019. gadā. Sabiedrisko attiecību un klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja žurnālistei tobrīd skaidroja, ka dokumenti nodoti arhīvā vai iznīcināti. “Tie ir nodoti uz iznīcināšanu pēc mūsu nomenklatūras. Visticamāk, tie ir nodoti iznīcināšanai. Mēģināju atrast tās lietas, un es atradu aktus par nodošanu arhīvā,” toreiz teikusi speciāliste. Pēdējā žurnālistes saruna ar Veselības inspekcijas pārstāvi Elīnu Ermansoni, par šo jautājumu notika aizvadītā gada 24. augustā, un arī tajā tika saņemta atbilde, ka dokumenti nodoti arhīvā.

Patiesībā to gadu dokumenti šajā laikā nebija nedz nosūtīti arhīvam, nedz arī iznīcināti. Veselības inspekcija aktu par dokumentu, kuri satur 2007. līdz 2010. gada privātpersonu iesniegumus un to izskatīšanas dokumentus, kā arī 2008. līdz 2010. gada uzraudzībā esošo objektu kontroles lietas iznīcināšanu sastādījusi pērnā gada 15. oktobrī.

Tātad apmēram septiņas nedēļas pēc žurnālistes pēdējās intereses par konkrēto gadījumu.

Savukārt Latvijas Nacionālajā arhīvā šie dokumenti nemaz nav glabājušies. Arhīvs saskaņojis dokumentu iznīcināšanu nedēļu vēlāk - 21.oktobrī. Turklāt dokumentu iznīcināšanas kārtība paredz - 1% no katra gada uzraudzībā esošo objektu kontroles lietām bija jāatliek arhivēšanai - mūžīgai glabāšanai - un tikai tad pēc noteikta laika mazā daļiņa no visiem dokumentiem nonāk arhīvā. Tātad, zinot par mediju interesi un potenciālo dokumentu nozīmi, Veselības inspekcija varēja izvēlēties arhivēšanai iekļaut vai izvēlēties neiznīcināt arī šos dokumentus, uzsver Latvijas Radio žurnālisti.

Būtu zinājusi par žurnālistu interesi, aktu nebūtu saskaņojusi, atzina Latvijas Nacionālā arhīva Institūciju dokumentu un arhīvu pārvaldības departamenta direktore Līga Vībure.

“Ja mēs kā arhīvs būtu zinājuši, mēs droši vien nesaskaņotu un lūgtu atlasīt,”

sacīja Vībure.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Latvijas radio žurnālisti decembrī atskaņoja plašu rezonansi ieguvuša raidieraksta (podkāsta) "Dokumentārijs" stāstu “Vajadzēs noģērbties”. Pēc šī stāsta vēl vairākas sievietes plānoja vērsties policijā par ārsta, iespējams, veiktu seksuālu izmantošanu. Vairāk šeit.