Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Pavļuts: Omikrons Latvijā jau ir izplatījies [papildināts]

© Kaspars Krafts/F64

Veselības ministrs Daniels Pavļuts šodien valdības sēdē uzsvēra, ka Covid-19 omikrona variants Latvijā jau ir izplatījies.

Veselības ministrijas apkopotā informācija liecina, ka nu jau vairāk nekā puse jeb 54% no Latvijā līdz 2.janvārim reģistrētajiem Covid-19 omikrona paveida gadījumiem ir vietējas izcelsmes. Tas nozīmē, ka šis Covid-19 paveids jau ir sācis izplatīties.

Tostarp apmēram puse no vietējiem gadījumiem ir sekundārie, savukārt otra puse - vietējie gadījumi ar nenoskaidrotu infekcijas avotu un inficēšanās apstākļiem, tāpat ir arī septiņi gadījumi, par kuriem datu nav.

46% gadījumu ir ieviesti no ārvalstīm, no kuriem 69% fiksēti ieceļotājiem lidostā "Rīga". Par apmēram 24,5% jeb 158 gadījumiem epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinās.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs ministriem arī apliecināja, ka ar katru dienu konstatēto omikrona gadījumu skaits strauji pieaug.

Patlaban ir divas laboratorijas, kas ieviesušas jaunas tehnoloģijas, lai jau pēc pirmā testa redzētu attiecīgās vīrusa mutācijas. Viena laboratorija veselības resoram trešdien iedevusi jaunākos datus, taču SPKC vēl neredzot visu ainu.

"Svaigākie dati no laboratorijām, kas veic nelineāro sekvencēšanu par pārbaudīšanu uz omikronu, liecina, ka šis rādītājs ir ļoti, ļoti liels, iespējams, pat puse no paraugiem varētu būt pozitīvi uz omikronu. Tagad vienkārši gaidīsim kārtējos pārskatus no Nacionālās references laboratorijas, kas dos visticamākos rezultātus," norādīja Perevoščikovs.

Portāls NRA jau rakstīja, ka trīs dienu laikā Latvijā divkāršojies atklāto omikrona gadījumu skaits