Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Dumpis: Valdības lēmums smagi atspēlēsies

© Kaspars Krafts/F64

Valdības lēmums ļaut Jaungada svinību laikā ballēties kafejnīcās veselības nozares ekspertus ir satraucis. "Valdība, no vienas puses, aicina svētkos nepulcēties, bet, no otras puses, dod zaļo gaismu Covid-19 "superizplatītāju notikumiem"", vērtēja infektologs Uga Dumpis.

Portāls NRA jau rakstīja, ka valdība 21. decembrī nolēma atļaut lielajiem tirdzniecības centriem strādāt arī brīvdienās, bet kafejnīcām gadumijā - visu nakti. Tāpat atvieglotas prasības, nevakcinētiem cilvēkiem apmeklējot baznīcu. Veselības aprūpes eksperti ir neizpratnē par šiem valdības lēmumiem laikā, kad Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatība pieņemas spēkā.

Infektologs Uga Dumpis ir pārliecināts, ka pat viena diena, kurā pieļauj lielākus atvieglojumus, var smagi atspēlēties, vēsta lsm.lv.

"Nu, man grūti saprast to jaukto signālu, ka vienu dienu mēs runājam, ka ir jāuzmanās un nevajag tikties, un tad mēs it kā oficiāli atļaujam šos superizplatītāju notikumus, kad vairāki cilvēki - savā starpā nepazīstami - tiekas, un tieši šie superizplatītāju notikumi ir tie, kas visvairāk palīdz izplatīt SARS Cov-2 vīrusu," norādīja U. Dumpis.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore, sabiedrības veselības eksperte Anda Ķīvīte-Urtāne neslēpa - lēmums atvieglot noteikumus svētku laikā, neskatoties uz jaunā vīrusa paveida pieņemšanos spēkā, speciālistos raisa bažas.

"Baža tagad ir tāda, ka ar šiem atvieglojumiem krīze varētu pienākt ātrāk. Un otra baža ir - šobrīd jau arī tā situācija Latvijas slimnīcās ir diezgan trausla. Nu, ja mēs paskatamies uz statistikas datiem, tad hospitalizēto pacientu ar Covid-19 skaits pie mums ir lielāks nekā tajās valstīs, kur situācija bija laba un kuras šobrīd ievieš "lokdaunus" uz Ziemassvētkiem, Rietumeiropas valstis.