Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Pavļuts: Latvija gatavojas ceturtajai vakcīnai jeb otrajai balstvakcīnai

© Dāvis Ūlands/F64

Veselības ministrs Daniels Pavļuts atzīst, ka omikrons, kovida paveids, izplatās Latvijā vietējā transmisijā; esot pilnīgi skaidrs, ka tas strauji izplatīsies valstī, vēsta ReTv radījums “Re:Skats”.

“Nepatīkamākais, ka ir parādījušies pirmie gadījumi, kuriem nav saiknes ar ceļošanu, kur mēs nevaram uztaustīt saikni ar ievešanas mirkli. Tātad - tas ir aizgājis vietējā transmisijā, vietējā izplatībā. Un tajās valstīs, kur tas noticis ātrāk, ir redzams, ka šī omikrona paveida izplatība ir ārkārtīgi šaušalīgi strauja. Tā ir eksponenciālā izaugsme, ģeometriskā progresija. Dānijā, piemēram, šobrīd tiek sisti visi rekordi. Tas, kas ir neskaidrs šobrīd, tas ir, cik strauji tas attīstīsies Latvijā, jo tas, ka omikrons strauji izplatīsies Latvijā, nav nekādu šaubu. Un otrs, kas nav zināms - tieši kādas būs sekas. Tas, ka būs plaša inficēšanās, ir sagaidāms. Tas, ko mēs nezinām - kāds būs efekts uz slimnīcām, piemēram, un cik smaga būs slimības gaita, cik liela daļa no saslimušajiem būs hospitalizēta, "raidījumā sacīja D, Pavļuts.

Tā kā iespējama plaša inficēšanās, Latvija jau gatavojas iespējamai ceturtajai vakcīnai jeb otrajai balstvakcīnai, un ir pasūtīti trīs miljoni vakcīnu.

“Pirmie dati liecina, ka tur, kur cilvēki ir saņēmuši balstvakcīnas agrāk rudenī, šobrīd jau esot pazīmes, speciālisti liecina, ka arī šīs balstvakcinācijas efekts, protams, ar laiku dilst. Tas principā nozīmē, ka, ja pandēmija nebūs beigusies nākamā gada vidū, pieņemsim, otrā pusē, tas vedina domāt, ka balstvakcināciju būs nepieciešams arī atkārtot. Ne velti mēs šo balstvakcināciju, kura šobrīd norit, saucam par pirmo balstvakcīnu. Var gadīties, ka būs otrā. Tas, ko mēs šobrīd gatavojamies darīt, ir, ka mēs esam ieplānojuši resursus. Mēs paredzam, ka nākamajā gadā varētu būt nepieciešami līdz pat trīs miljoni balstvakcinācijas epizožu. Mums attiecīgi ir pasūtīts arī liels vakcīnu daudzums, dažādu ražotāju, lai spētu to nodrošināt tad, ja tas būs nepieciešams… Mēs esam pasūtījuši ļoti daudz MRNS vakcīnu: gan “Comirnaty” - “Pfizer-Biontech”, gan “Modernas” “Spikevax”. Mums ir liels portfelis. Mums ir, manuprāt, nākamajam gadam vairāk nekā trīs miljoni MRNS vakcīnu vien, nemaz neskaitot “AstraZeneca” un “Janssen”, kuri mums droši vien visdrīzāk būs izmantojami ziedošanai un pārdošanai citām valstīm, kurām tās ir vairāk nepieciešamas,” sacīja D. Pavļuts.