Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

Profesors: Covid-19 omikrona variants līdzinās gripai

© Pixabay.com

Par jauno Covid-19 omikrona variantu zināms visai maz. Vairākus iespējamos inficēšanās gadījumus ar to pašlaik pēta Latvijā un Igaunijā, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Speciālisti norāda, ka jāpaiet vēl laikam, lai droši varētu zināt, kāds ir šis vīrusa variants un tā slimības gaita. Klīniskā informācija pašlaik neliecina, ka tas būtu smagāks vai sarežģītāks, Latvijas Televīzijai Rīgas Stradiņa universitātes profesors Aivars Lejnieks. "Taisni otrādi. Viņam nav tik daudz apspriestais elpas trūkums vai garšas un smaržas sajūtas. Šajā gadījumā viņš pēc tiem aprakstiem, kas ir, vairāk līdzinās gripai. Ir muskuļu sāpes, vājums. Būtībā tā ir tāda klasiska vīrusa infekcija. Bet vismaz līdz šodienai es neesmu dzirdējis nevienu gadījumu, kad pacients būtu nomiris. Tātad no tāda bīstamības viedokļa pagaidām šīs informācijas nav," teica Lejnieks.

Pirmo reizi šis vīrusa variants tika atklāts Dienvidāfrikā, bet pašlaik tas jau sastopams teju visās pasaules malās, arī Eiropā. Tas nozīmē, ka vīruss vairs neceļo no dienvidiem uz augšu, bet krustām šķērsām.Arī Latvijā tas, visticamāk, ievests no ziemeļvalstīm. Visvairāk Eiropā šis vīrusa variants atklāts Apvienotajā Karalistē, kas gan ir ārpus Eiropas Savienības. Vismaz 25 un vairāk gadījumi atklāti arī Dānijā, Francijā un Portugālē. Latvijā pašlaik pārbauda aptuveni 50 materiālu paraugu atbilstību omikrona variantam, un eksperti ar 90% varbūtību saka, ka divos gadījumos tas visai droši varētu būt jaunais vīrusa paveids.