Vai iedzīvotāji pandēmijas laikā vairāk sākuši rūpēties par veselību?

© unsplash.com

32% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka Covid-19 ietekmē ir vairāk sākuši domāt par savu veselību un labāk par sevi rūpēties, atklāj Samsung Electronics Baltics veiktā aptauja.

Gan vīrieši, gan sievietes vienlīdzīgi sevi tagad uzskata par daudz veselīgākiem un aktīvākiem. Lai sekotu līdzi saviem veselības rādītājiem, 26% iedzīvotāju izmanto viedpulksteni.

Visaktīvāk - vairāk nekā trešdaļa (36%), viedpulksteņus šādam mērķim izmanto iedzīvotāji vecumā no 30-39 gadiem.

Ārsti pandēmijas sākumā novērojuši divas diametrāli pretējas cilvēku reakcijas attiecībā uz ierobežojumiem mājsēdes apstākļos. Daļa iedzīvotāju sāka izteikti pievērst uzmanību veselīgam dzīvesveidam, uzturam un fiziskajām aktivitātēm, savukārt otra daļa atzina pretējo - esot bijis grūtāk kontrolēt savus ēšanas paradumus un fiziskās aktivitātes samazinājās. Šī krīze īpaši izgaismo, cik liela nozīme ir rūpēm par savu veselību. Tas, savukārt, ir ilgtermiņa darbs. Veselību nevar uzlabot dienas vai nedēļas laikā.

41% Latvijas iedzīvotāju ikdienā seko līdzi savam nostaigātajam soļu skaitam un to apjoms dienā sasniedz vismaz 10 tūkstošus soļu. Visaktīvāk tam uzmanību pievērš gados jaunāki iedzīvotāji vecumā no 18-29 gadiem (50%).

Ārsti nebeidz uzsvērt, ka kustēties ir svarīgi un jebkurš soļu skaits, kurš lielāks par nulli, ir solis pareizajā virzienā. Labs atbalsts soļu skaitīšanā, kā arī motivators, kurš aicina, izaicina, atgādina vai motivē uz kustību, ir viedpulkstenis. Tas ne tikai būs labs atbalsts treniņos, bet arī dienas aktīvajā daļā. Piemēram, ja ilgstoši sanāk atrasties sēdus stāvoklī, tas katru stundu atgādinās, ka jāpieceļas un nedaudz jāizkustas. Svarīgi, lai ikdienas soļu normas sasniegšana nekļūst par īstermiņa efektu vispārējās veselības uzlabošanā. Motivācijai kustēties un būt aktīvam jābūt "iekšējai", proti - jābalstās uz izpratni par kustību nozīmi un to pozitīvo efektu uz veselību.

Iedzīvotāji arī atklāj, ka viedpulksteņi un tajās pieejamās veselības uzraudzīšanas funkcijas motivē regulāri tās izmantot, lai uzraudzītu savu labsajūtu un veselības radītājus.

"Galvenajai motivācijai rūpēties par savu veselību jāizriet no izpratnes. Taču jebkurš ārējs motivācijas avots, kurš ļauj sasniegt vēlamo rezultātu, ir atbalstāms. Viedpulksteņi pēdējos gados piedāvā nolasīt un sekot līdzi arvien plašākiem veselības datiem. Tie bieži ir noderīgi arī pacienta veselības aprūpes plānošanā un palīdz ārstiem. Balstoties uz datiem, ko reģistrē viedpulksteņi, ārsti kopā ar pacientu var meklēt cēloņsakarības starp dzīvesveidu vai ārējiem faktoriem", uzsver Dr. Dārta Geižāne, ģimenes ārste.

Vairāk nekā puse iedzīvotāju - 59% - atzīst, ka tehnoloģijas ir ļoti attīstījušās un tie uzticas veselības rādītājiem, kurus var izmērīt un iegūt, izmantojot viedpulksteni. It īpaši Covid-19 laikā, tehnoloģijas ir kļuvušas par vērtīgu un noderīgu atbalstu arī attālinātajā pacientu aprūpē.

Ārsti pieļauj, ka nākotnē tehnoloģijas vēl vairāk attīstīsies un ļaus nolasīt dažādus vitālus rādītājus. Katrā ziņā jau tagad informatīvie rādītāji, kas iegūti ar viedpulksteņos pieejamajām tehnoloģijām, ļauj proaktīvi sekot līdzi savai veselībai. Ja veicot ikdienas mērījumus ar viedpulksteni, rodas aizdomas par novirzēm no normas, tas ir iemesls sazināties ar ārstu. Ārsti noteiks vai nepieciešami mērķtiecīgi un tālāki izmeklējumi. Savlaicīgi atklāta saslimšana uzlabo ārstēšanas iespējas un rezultātus.

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais