Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

IVP skaidro: Svarīgākais par bērnu vakcināciju pret Covid-19

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix/Leta

“Imunizācijas valsts padome (IVP) kopumā atbalsta bērnu vakcināciju pret Covid-19 vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem, taču atkārtoti uzsver, ka joprojām būtiskākā ir senioru un riska grupu vakcinēšana. Šīs grupas ir prioritāte gan primārajā, gan balstvakcinācijā,” pēc kārtējās IVP sēdes tās vadītāja, profesore Dace Zavadska.

IVP sniedz atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par bērnu vakcināciju.

Ņemot vērā šobrīd pieejamo zinātnisko un uz pierādījumiem balstīto informāciju, IVP kopumā atbalsta bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem vakcināciju pret Covid-19, taču pašlaik īpaši to rekomendē uzsākt visiem tiem bērniem, kas ietilpst kādā no riska grupām nopietnai Covid-19 gaitai.

Tie, piemēram, ir bērni ar onkoloģiskām slimībām, aptaukošanos, cukura diabētu, kardiovaskulārām fona slimībām un citām hroniskām orgānu slimībām.

Kā zināms, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir reģistrējusi “Pfizer-BioNTech” Covid-19 vakcīnu lietošanai bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Tas veikts, pamatojoties uz izvērtējumu no pētījuma datiem, kur šajā populācijā ieguvumi no Covid-19 vakcinācijas pārsniedz risku. Pētījumā piedalījušies 3082 bērni.

Kad vakcīnas varētu būt pieejamas bērniem Latvijā?

Prognozējams, ka bērnu devas vakcīnas Latvijā varētu būt pieejamas decembra beigās, līdz ar to decembra beigās / janvāra sākumā būtu iespējams uzsākt vakcināciju ar pirmo devu, kas jau būtu pietiekami primārās imūnās atbildes iniciācijai. Otro devu IVP rekomendē bērniem saņemt 3 mēnešus pēc pirmās devas. Augstas imūnsupresijas bērniem primārās vakcinācijas kursa pabeigšanai nepieciešamas 3 devas.

Vai vakcinācija bērnus pasargās no omikrona paveida?

IVP speciālisti norāda: tā kā šobrīd ir nepilnīga informācija par jauno Covid-19 omikrona paveidu, sākotnēji rekomendējams bērniem veikt vienu vakcīnas devu, savukārt otrās devas saņemšanai noteikt garāku intervālu (optimāli 3 mēneši).

“Pēc trim mēnešiem jau būs pieejama detalizētāka informācija par Covid-19 omikrona paveidu, kā arī tam pielāgotas vakcīnas, ko, iespējams, jau varēs izmantot kā otro devu bērniem. Bet, ja kādu iemeslu dēļ bērnam jau tuvākajā laikā ir nepieciešams saņemt arī otro devu, tas ir pieļaujams saskaņā ar vakcīnas reģistrācijā noteikto informāciju,” skaidro profesors, IVP loceklis Uga Dumpis.

Tātad gadījumā, ja būs nepieciešamība vai jau būs uzsākta vakcīnas ar SARS CoV-2 vīrusa variantiem pielāgotu sastāvu ražošana, tad otrā deva bērniem būs rekomendēta ar pielāgoto

vakcīnu. Savukārt, ja vakcīnu sastāvu nebūs nepieciešams mainīt, tiks noteikts intervāls otrai devai ar jau reģistrēto vakcīnu.

Kā bērnu vakcīnas deva atšķiras no pieaugušo vakcīnas?

“Bērniem jāsaņem vecumam atbilstoša vakcīnas forma, neatkarīgi no to lieluma vai svara. Bērniem tā ir trīs reizes mazāka nekā pieaugušajiem un fasēta speciālos flakonos (ar oranžu vāciņu), lai izvairītos no riska kļūdīties un bērnam iedot lielāku devu, nekā paredzēts. Tāpēc IVP iebilst pret pieaugušo devas formas izmantošanu bērniem, paņemot no tās vajadzīgo ievadāmo tilpumu,” uzsver profesore Dace Zavadska.

Deva jābalsta uz bērna vecumu vakcinācijas dienā:

  • ja bērns pirmo devu saņem 11 gadu vecumā, bet otro 12 gadu vecumā, tad abām vakcīnas devām ir jābūt “bērnu” devai, tas ir, 10 µg (oranžs vāciņš);
  • ja bērns vecumā no 5 līdz 11 gadiem kā pirmo devu netīši saņem 30 µg (pusaudžu/pieaugušo) devu, tad kā otrā jāsaņem viena vecumam atbilstoša 10 µg deva ne agrāk kā pēc 21 dienas vai ar intervālu 3 mēneši, kā to šobrīd rekomendē IVP, un jāuzskata, ka primārā vakcinācija ir pabeigta;
  • ja bērns vecumā no 5 līdz 11 gadiem kā otro devu netīši saņem 30 µg (pusaudžu/pieaugušo) devu, tad arī jāuzskata, ka viņam ir pabeigta primārā imunizācija.

Vai arī bērniem vakcinācijai ir prioritārās grupas?

Covid-19 primāro vakcināciju ar reģistrēto vakcīnu var saņemt ikviens bērns, kurš ir 5 gadus vecs un vecāks, taču īpaši tā rekomendēta bērniem ar jau pamatā esošiem veselības traucējumiem, piemēram, onkoloģisku slimību, kardiovaskulāru un nieru hronisku saslimšanu, virssvaru un citām veselības problēmām. Bērni, kam ir minētās un citas veselības problēmas, tāpat kā pieaugušie, ir riska grupa, un attiecīgajā vecuma grupā reģistrēta vakcīna var palīdzēt novērst saslimšanu un būtiski samazināt iespējamu smagu Covid-19 slimības gaitu.

Vai bērnam var pietikt ar vienu vakcīnas devu, ja bērns Covid-19 ir pārslimojis?

“Jā, tāpat kā pieaugušiem, arī bērniem darbojas šāds mehānisms - ja jebkad agrāk ir notikusi inficēšanās ar Covid-19 un ir bijis pozitīvs vīrusa tests, tad šī informācija ir saglabāta arī Nacionālās veselības dienestā, un pēc vienas vakcīnas devas saņemšanas arī bērnam ģenerēsies derīgs sertifikāts.. Jo medicīniski bērniem ar iepriekš izslimotu Covid-19 viena deva ir pietiekama pilnvērtīgai aizsardzībai,” skaidro IVP vadītāja profesore Dace Zavadska.

Kādas ir sagaidāmās vakcīnas blaknes bērniem?

Sagaidāmās vakcinācijas reakcijas bērniem ir ļoti līdzīgas kā pusaudžu vai pieaugušo vidū un kādas tās ir norādītas vakcīnas lietošanas instrukcijā. Tātad tā var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra, reakcija vakcīnas injekcijas vietā, drebuļi, nogurums. Paredzams, ka blakusparādības izzudīs dažu dienu laikā. Jāpiebilst, ka līdzīgas šādas vakcīnu izraisītas reakcijas novērojamas arī citu vakcīnu lietošanas gadījumā.

Nopietni veselības notikumi pēc Covid-19 vakcinācijas ir reti. Pusaudžiem un jauniem cilvēkiem pēc Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinācijas kā rets risks ir minēts miokardīts (sirds muskuļa iekaisums) un perikardīts (sirds ārējā apvalka iekaisums), taču klīniskajā pētījumā netika ziņots par miokardīta vai perikardīta gadījumiem bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem (n = 3,082). Jāatzīmē, ka pētījumā iekļauto dalībnieku skaits bija nepietiekošs, lai varētu novērtēt miokardītu risku.

Vai Covid-19 vakcīnu var saņemt vienlaikus ar citām vakcīnām?

Jā, Covid-19 vakcīnas gan bērnu, gan pieaugušo vecumā var ievadīt vienlaikus ar citām vakcīnām, tostarp gripas vakcīnu, tajā pašā dienā vai jebkādā intervālā pirms un pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas.

Vai bērns jāvakcinē, ja ir aizdomas par pārslimotu Covid-19?

Seroloģiskās pārbaudes jeb antivielu noteikšana, lai novērtētu iepriekš jau iespējami notikušu inficēšanos ar SARS CoV-2, nav nepieciešama, lai pieņemtu lēmumu par primārās vakcinācijas uzsākšanu - vakcinācija ir veicama, neraugoties uz antivielu rādītājiem.

IVP 76. sēdes protokols pilnā versijā lasāms Veselības ministrijas mājaslapā šeit.