Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Perevoščikovs: Ar vakcinācijas aptveres palielināšanu un balstvakcināciju vien būs par maz

© Rūta Kalmuka/F64

Sabiedrībai nevajadzētu aizmirst par individuāliem piesardzības pasākumiem cīņā ar Covid-19, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Komentējot valdības plānotās iniciatīvas epidemioloģiskās situācijas uzlabošanai ziemā, epidemiologs sacīja, ka ar vakcinācijas aptveres palielināšanu un balstvakcinācijas nodrošināšanu pret Covid-19 nav pietiekami.

"Mums nevajadzētu atteikties no pamatiem - infekcijas gadījumu atklāšana, kontaktpersonu noskaidrošana, kontaktpersonu mājas karantīna un izolācija attiecībā uz inficētiem cilvēkiem," aicināja speciālists.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka vakcinācija, neapšaubāmi, ir ceļš ne tikai uz slimības izplatības mazināšanu, bet arī uz smagu saslimšanas un nāves gadījumu samazināšanu. Tāpēc pasākumiem jābūt kompleksiem.

"Mums nevajadzētu aizmirst par individuāliem piesardzības pasākumiem. Sociālā distancēšanās joprojām ir svarīga," uzsvēra Perevoščikovs.

Pēc viņa paustā, arī paštestu veikšanas rezultātā tiek atklāti potenciālie infekcijas avoti un apzinātas kontaktpersonas. Līdz ar to mazinās infekcijas izplatīšanās kolektīvos un vide kļūst drošāka arī klientiem, kuri apmeklē attiecīgās pakalpojumu saņemšanas vietas.

Kā ziņots, Veselības ministrijas (VM) galvenais mērķis ir ar pēc iespējas zemāku inficēšanās līmeni sākt Ziemassvētku periodu no 18.decembra, jo Ziemassvētkos jebkurā gadījumā gaidāms inficēto skaita pieaugums. "18.decembrī varēs jau redzēt, kas notiks ar drošības pasākumiem," otrdien valdības sēdē atzina veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.

Lai Ziemassvētku periodu sāktu ar pēc iespējas mazāku inficēto kaitu, VM iesaka no 6.decembra ieviest visu klātienē strādājošo paštestēšanu divreiz nedēļā. Pēc Bērziņa paustā, tiek izstrādāti risinājumi, "kā valsts var palīdzēt nokļūt" pie paštestiem arī privātajam sektoram.

Tāpat VM plānojot likt uzsvaru uz vakcinēšanas aptveres palielināšanu, īpaši riska grupās. Ministrijas plānos esot "aktivizēt" arī balstvakcināciju.

"Atvieglojumi jāskatās tikai sabiedrībai svarīgākie, prioritārie, vienlaikus kompensējot ar drošības stiprināšanas pasākumiem un cītīgi vērtējot ietekmi pēc katra pasākuma ieviešanas," uzsvēra Bērziņš.