Vīrieši daudz biežāk nekā sievietes mirst no ārējiem nāves cēloņiem

© pexels.com

No ārējiem nāves cēloņiem vīrieši joprojām mirst 3 reizes vairāk nekā sievietes, 83% pašnāvības veic vīrieši un 64% procenti no vīriešiem, pēdējā gada laikā nav apmeklējuši regulārās veselības pārbaudes pie sava ģimenes ārsta.

Skaitļi ir biedējoši, vēl jo vairāk brīdī, kad valsts veselības sistēmu plosa Covid-19 pacientu skaits, ir īstais brīdis, lai sāktu diskusiju par vīriešu veselības politikas izstrādi un veicināšanu, paziņo vīriešu veselības platformas vadītājs Helmuts Bēķis.

Pēc nepilna darbības gada vīriešu veselības platforma www.virutests.lv kopā ar Slimības Profilakses un Kontroles Centru izstrādātajā infografikā apkopoja datus par vīriešu veselības rādītājiem valstī.

Statistika ir neglaimojoša, līdzīgi kā sabiedrībā valdošie uzskati, par vīriešiem, kas neslimo, kam nesāp un kas klusējot cieš sāpes, gaidot, kad kāda no slimībām pati atkāpsies. "Pirms pieciem gadiem skatoties tā laika infografikā par 2016. gadu, gribējās apkopot datus, kādi ir uzlabojumi šogad, ko mēs šo gadu laikā esam panākuši, izrādās, īsti neko. Skaitļi arī Eiropas līmenī ir šausmīgi" uzsver Helmuts Bēķis.

Kā problēma tiek saskatīta uzticamas informācijas neesamība un saprotamas informācijas trūkums. Pasta kastes tiek pārpildītas ar dažādu veidu bukletiem par uztura bagātinātājiem, kas sniegs septiņvīru spēku un svētā grāla solīto nemirstību, statistikas ailītēs diemžēl uzlabojumi nav novērojami. Būtisks ir informācijas vakuums krievu valodā, Latvijas iedzīvotājiem, kas lasa krievu valodā, informācija par vīriešu veselību nav pieejama vispār vai ierobežotā daudzumā. To atzīst arī Veselības Ministrija, jo materiālus krievu valodā neļauj veidot Valsts Valodas Centrs. Kā novērojis virutests.lv, vīrieši informāciju vēlas saņemt saprotamā valodā un jāskatās būtu uz rezultātu, vai vīrietis tiešām veic šo veselības pārbaudi un uzlabojumu savai veselībai, vairāk enerģijas un līdzekļus novirzīt mērķu sasniegšanai, nevis apzināšanai, pētīšanai un neefektīvām darbībām, kas nesniedz rezultātus

Kā vienu risinājumu redz informāciju dublēt krievu valodā, nogādāt izsrādātas infografikas un citus materiālus par vīriešu veselību pašvaldībās, ģimenes ārstu praksēs un citās vietās, kur pulcējas liels skaits vīriešu.

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais