Pavļuts: Senioru vakcinācijas pret Covid-19 īpatsvars pakāpeniski palielinās, mūsu centieni dod rezultātus

© Egons Ansbergs / F64

Latvijas iedzīvotāju vecumā virs 60 gadiem vakcinācijas pret Covid-19 īpatsvars pakāpeniski palielinās, atklājot kampaņu "Palīdzi sev. Palīdzi citiem", uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš pauda atzinīgus vārdus par brīvprātīgo kustības "#vieglipalīdzēt" spēju ātri mobilizēties un īstenot kampaņu, kuras mērķis ir iesaistīt dažādas senioru organizācijas un arī individuālus seniorus vakcinācijas pret Covid-19 popularizēšanā šaubīgo senioru vidū.

Veselības ministrs atzina, ka šī kampaņa ir milzīga vērtība līdzās visiem tiem pasākumiem, kas tiek īstenoti senioru vakcinācijas veicināšanai, lai varētu pielikt paliekošu punktu Covid-19 krīzei šajā ziemā. Viņš arīdzan uzsvēra, ka tieši cilvēki vecumā virs 60 gadiem Covid-19 ir īpaši bīstams, jo senioriem slimība mēdz noritēt smagi, turklāt viņi nonāk arī slimnīcās un letāla iznākuma risks arī ir īpaši liels.

"Ar koronavīrusa delta paveidu smagi slimo arī gados jaunāki cilvēki, tomēr slimnīcās pamatā ir mūsu seniori. Jāsaka, ka aizvadīto nedēļu laikā pasargāto senioru īpatsvars aug, lai arī lēnām un šim tempam ir tendence pieaugt. Mūsu centieni dod rezultātus! Oktobra sākumā no tiem, kas saņēma pirmās potes, seniori bija 23%, savukārt pagājušajā nedēļā šis skaitlis ir būtiski lielāks, sniedzoties pāri 33% un vairāk procentiem," sacīja Pavļuts.

Viņš piebilda, ka pagājušajā nedēļā 19 000 senioru saņēma pirmo poti pret Covid-19, tomēr 171 000 cilvēku vecumā virs 60 gadiem nav saņēmuši savu vakcīnu. Veselības ministra ieskatā, tie ir cilvēki, kuriem kopīgiem spēkiem ir jāpalīdz un prioritāte ir un paliks riska grupu vakcinācija.

Pavļuts norādīja, ka patlaban, lai palielinātu vakcināciju senioru vidū, tiek likti lietā pilnīgi visi līdzekļi, tostarp talkā sauktas arī pašvaldības. Ministrs pateicās pašvaldībām, kas ir iesaistījušās, nevalstiskajām organizācijām (NVO), kas ir atsaukušās Kultūras ministrijas (KM) un Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) īstenotajā NVO konkursā un patlaban darbojas pie vakcinācijas popularizēšanas visā Latvijā, kā arī organizācijām, kas iesaistījušās šajā senioru uzrunāšanas kampaņā.

Kampaņas gaitā sadarbībā ar Latvijas Pensionāru federāciju un lokālām senioru organizācijām tiks skaidrota vakcinācijas pret Covid-19 nepieciešamība, apzinot šaubīgos vai neizlēmīgos seniorus dažādos reģionos, novados, pilsētās un ciematos.

Veselības ministrs uzsvēra, ka katrs no mums var izdarīt mazu brīnumu un ar dažiem zvaniem glābt kādam cilvēkam veselību un, iespējams, pat dzīvību. Pavļuts pavēstīja, ka viņš pats ir zvanījis senioriem un daļa no tiem ir piekrituši vakcinēties, tomēr ir cilvēki, kuri aizvien šaubās, tāpēc ministrs pauda apņēmību ar tiem sazināties atkārtoti.

"Gribu pateikt milzīgu paldies ģimenes ārstiem un visiem tiem cilvēkiem, kas pašaizliedzīgi dara savu darbu - veic vakcināciju. Tāpat gribu pateikties ārstiem ārstniecības iestādēs un, ja es varu kādam palīdzēt, piezvanot kādam senioram un pielikt savu plecu, es iespēju robežās labprāt to darīšu," sacīja Pavļuts, paužot cerību, ka cilvēki, kas nav tieši iesaistīti kampaņā, ņems piemēru un piezvanīs vismaz vienam cilvēkam virs 60 gadiem, lai mudinātu vakcinēties.