Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

"Veselibas centrs 4": Svarīgi zināt, tieši kāda profila speciālistus plānots iesaistīt mediķu mobilizācijā

© Edmunds Brencis / F64

Mediķu mobilizācijas jautājumā "Veselības centram 4" (VC4) kā daudzprofilu veselības aprūpes iestādei ir svarīgi zināt, tieši kāda profila speciālistus un ārstniecības personālu plānots iesaistīt, uzsvēra VC4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

Viņš izteica šaubas, vai šā brīža situācijā būs lietderīgi mobilizēt ginekologus, traumatologus ortopēdus vai līdzīgus speciālistus.

Tāpat, pēc Rēvalda teiktā, jābūt skaidram juridiskajam ietvaram, kā šī mobilizācija tiek īstenota.

"Mēs saskatām šādu scenāriju: darbiniekus, par kuriem puses ir vienojušās, privātā ārstniecības iestāde pārceļ darbam publiskās piederības - valsts vai pašvaldību - slimnīcā. Vienlaicīgi tiek saglabātas darba attiecības starp privāto ārstniecības iestādi un pārcelto darbinieku, tai skaitā arī atalgojuma sadaļa - mainās tikai darba pienākumu veikšanas vieta. Savukārt Nacionālais veselības dienests vai slimnīca kompensē privātajam uzņēmumam mobilizētā personāla darba algu izmaksas," VC4 redzējumu skaidroja Rēvalds.

Vienlaicīgi viņš uzsvēra, ka arī VC4 katastrofāli trūkst darbinieku - veselības aprūpes speciālisti lielākoties apvieno darbu vairākās ārstniecības iestādēs, un liela personāla daļa pašreiz prioritāri strādā valsts slimnīcās un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD).

"Rezultātā personāla trūkums ierobežo mūsu spējas nodrošināt ne mazāk svarīgus procesus - iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19, kā arī Covid-19 testu veikšanu. Tie ir vitāli svarīgi pasākumi sekmīgai pandēmijas kontrolei un mazināšanai," norādīja Rēvalds.

Savukārt "Veselības centru apvienības" (VCA) valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa pauda, ka iestāde rēķinās ar iespējamo mediķu mobilizāciju.

"Tas nozīmēs, ka visas plānveida operācijas - gan valsts apmaksātās, gan tās, kuras apmaksā pacienti-, tiks pārceltas uz nenoteiktu laiku," atzina Lapiņa.

Viņa stāstīja, ka VCA ir apzinājusi savas iespējas palīdzēt risināt samilzušo problēmu ar Covid-19 pacientu ārstēšanu un izvietošanu. "Mēs piedāvājam vairāk nekā 20 gultas Rīgā un Liepājā ārstēšanai Covid-19 pacientiem, kuriem jāpabeidz ārstēšana stacionārā, lai tādējādi varētu atbrīvot intensīvās terapijas gultas pacientiem ar smagu saslimšanas gaitu," teica Lapiņa.

Vienlaikus VCA ir gatava papildus uzņemt pacientus plānveida ārstēšanai, jo, kā uzsvēra Lapiņa, pašreiz nedrīkst atkārtot iepriekšējā "lokdauna" kļūdas, kad ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi tika liegti iedzīvotājiem.

"No Veselības ministrijas sagaidām skaidru pasūtījumu, cik un kādas specialitātes personāls ir nepieciešams, kurā slimnīcā tas tiks nodarbināts, kādi būs personāla pārvietošanas juridiskie un finanšu nosacījumi. Tas nozīmē, ka būs prom jādod arī daļa personāla, kas veic vakcināciju visā valstī. Būtu ļoti svarīgi arī savlaicīgi paziņot pacientiem, ka tiek atceltas viņu plānotās vizītes pie speciālistiem," uzsvēra VCA valdes priekšsēdētāja.

Tikmēr "MFD Veselības grupas" izpilddirektors Einārs Giels atzina, ka veselības pakalpojumu sniedzējs rēķinās ar to, ka, izsludinot vispārējo mediķu mobilizāciju, var tikt piesaistīti arī "MFD" praktizējošie mediķi.

"Šobrīd MFD ir aktīvi iesaistījusies pārrunās ar Veselības ministriju (VM), kā vispārējo mediķu mobilizāciju iespējams realizēt, neapturot pacientu ārstēšanu kopumā. Tāpēc risinājums vēl ir procesā," sacīja Giels.

Jau vēstīts, ka VM jau piektdien, 29.oktobrī, plāno valdībai iesniegt pieprasījumu mobilizācijas izsludināšanai, šodien Ministru kabineta sēdē paziņoja NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Viņa skaidroja, ka mobilizācija nozīmē to, ka tiek mērķtiecīgi plānoti un sagatavoti valsts militārās un civilās aizsardzības pasākumi valsts apdraudējuma novēršanai vai tā seku likvidācijai, izmantojot noteiktus cilvēku, materiālos un finanšu resursus.

VM prognozē, ka rīkojumu par mobilizāciju vajadzēs izsludināt 2.novembrī.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdībā plāno iesniegt rīkojumu par daļēju vai vietējās mobilizācijas izsludināšanu, kurā norāda cilvēkresursu mobilizāciju ārkārtējās situācijas laikā. Plānots, ka VM būs tiesības koordinēt un izsniegt pavēstes. Tikšot noteiktas ārstniecības personāla specialitātes, uz kurām attiektos izsludinātā mobilizācija.

Tāpat rīkojumā tiks norādīta mobilizācijai nepieciešamā finansējuma piešķiršanas un izmantošanas kārtība.