Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Berķe: Onkoloģijas kompensējamo zāļu gaidīšanas sarakstā atrodas medikamenti vēl no 2013. gada

© Ekrānuzņēmums

Zemais finansējums onkoloģijā ir attiecināms arī uz medikamentu iegādi un augstiem mirstības rādītājiem, norāda eksperti. Tiek lēsts, ka Latvija medikamentu kvalitātē un inovitātē atpaliek aptuveni 10 gadus no Eiropas Savienība, vēsta TV24 raidījums "Nacionālo interešu klubs".

Raidījumā "Nacionālo interešu klubs" onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības “Dzīvības koks” valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe skaidroja, ka neesot tā, ka visas "vecās" zāles, kas šobrīd ir pieejamās Latvijā ir nederīgas un tās nepalīdz.

“Nav jau tā, ka visas vecās zāles ir nederīgas un nelīdz, ir arī labas vecas zāles, bet, ja runājam par inovatīviem medikamentiem, te gan es gribētu minēt, ka mums Latvijā bieži par inovatīviem medikamentiem sauc tos, kuri Eiropā jau gandrīz ir sasnieguši dženēriķa līmeni,” pauda Berķe.

Viņa minēja, ka Nacionālā veselības dienesta gaidīšanas sarakstā ir tādi medikamenti, kuri tur ir uzskatīti un paredzēti iesniegšanai komepensācijai, jau kopš 2013 gada.

“Tur medikamenti stāv no 2013. gada. Es neticēju. Tur vēl latos norādītas cenas. Iedomājaties, cik daudz medikamentu stāv. Sanāk, ka tās zāles no 2013. gada ir tādas neefektīvas bijušas un vēl joprojām nav ticis augstāk savā rangā. Tas mani pašu šokēja,” atklāj Berķe.

Berķe minēja, ka kopā ar onkoloģisko pacientu atbalsta biedrību “Dzīvības koks” tika iesniegta inciatīva par 28 miljonu eiro piešķiršanu kompensējamajiem medikamentiem, lai samazinātu gaidīšanas sarakstu un iekļautu ārstniecībā visus sarakstā esošos medikamentus un pēcāk skatīties no jauna, kādas zāles izvērtēt.