Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Cipule: Mediķiem būtu jādod iespēja revakcinēties pret Covid-19

© Ģirts Ozoliņš/F64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule intervijā Latvijas Televīzijā pauda viedokli, ka mediķiem būtu jābūt tai riska grupai, kurai veic revakcināciju pret Covid-19.

L. Cipule gan uzsvēra, ka revakcinācijas jautājumos būtu jāpaļaujas uz ekspertu viedokli. Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Haralds Plaudis uzskata līdzīgi.

Saskaņā ar valdības lēmumu Veselības ministrijai tika uzdots divu nedēļu laikā izstrādāt plašākas revakcinācijas plānu. Valdība iepriekš lēma, ka ar vakcīnas pret Covid-19 papildu devu sāks potēt imūnsupresijas pacientus jeb personas ar būtiski novājinātu imūno sistēmu. Šāds lēmums saskan ar Imunizācijas valsts padomes (IVP) sniegto rekomendāciju, kas atbilst arī Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra paustajam, kā arī citu zāļu un vakcīnu regulatoro iestāžu nostājām.

H. Plaudis raidījumā arī neslēpa, ka RAKUS mēdzot nonākt arī personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, tomēr, pēc Plauža teiktā, tie pārsvarā esot bijuši cilvēki ar vairākām nopietnām blakus slimībām un Covid-19 ir veicinājis to saasinājumu.

RAKUS esot bijuši arī pret Covid-19 vakcinēto personu nāves gadījumi, kuri vēl esot jāizmeklē, lai pārliecinātos par pacientu nāves cēloni, tomēr pirmie vērtējumi liecinot par to, ka arī mirušajiem bijušas ļoti nopietnas blakus slimības, kuras saasinājušās.