Kariņš pikts par Latvijas veselības speciālistu nespēju pašiem pieņemt lēmumus

© Ekrānuzņēmums no valdības sēdes

Lietuvas Veselības ministrija nolēmusi sākt piedāvāt Covid-19 vakcīnas papildu devu iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem vairākām sabiedrības grupām. Latvijā veselības speciālisti iesaka nogaidīt ar tik plašu trešās potes piedāvāšanu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka jautājums par trešo devu visās valstīs nav 100% politisks kā tiek pasniegts. Pēc viņa teiktā, vairākas valstis ir uzsākušas revakcināciju, balsoties uz pētījumu datiem. Viņš pauda bažas, ka, pieņemot noteikumus piedāvātajā redakcijā, Latvija būtu turpat, kur bijusi. Premjers Krišjānis Kariņš norādīja, ka tā kā Latvijā šobrīd ir lieli vakcinācijas pārpalikumi, tos neizlietojot, vakcīnas būs jāpārdod vai jāziedo. Viņaprāt, ir nepareizi, ka Latvija seko tikai Eiropas Zāļu aģentūras norādījumiem un pati nespēj cilvēkiem pateikt, vai varēs un kad varēs saņemt trešo poti.

Valsts imunizācijas pārvalde skaidro, ka, ņemot vērā pašreiz pieejamos zinātniskos faktus un pierādījumus, kā arī balstoties uz iepriekš labi zināmo par imunizācijas pamatprincipiem, tā rekomendē vienu papildu balstvakcinācijas devu tām personām, kuras ir pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem. Kā liecina pašreizējā zinātniskā informācija, balstvakcinācija veicama ar Eiropā apstiprinātu jebkuras tehnoloģijas vakcīnu pret Covid-19, neatkarīgi no primārajai imunizācijai izmantotās Covid-19 vakcīnas tehnoloģijas. Vakcinācija ar papildu devu rekomendējama sākot ar 28. dienu pēc otrās devas saņemšanas (Janssen Covid-19 vakcīnai sākot ar 28. dienu pēc pirmās (vienīgās) devas saņemšanas) vai vēlāk, izvērtējot imūnsupresijas pakāpi, kā arī nepieciešamības gadījumā jautājumu izskatot ārstu konsīlijā.

Tāpat arī IVP ir norādījusi, ka IVP rīcībā pašreiz nav zinātniski pamatotas informācijas, datu un pierādījumu par papildu jeb balstvakcinācijas nepieciešamību pārējām sabiedrības grupām, neatkarīgi no vecuma vai veselības stāvokļa. IVP seko līdzi jaunākajai pieejamajai zinātniskajai informācijai un rekomendācijām no starptautiskajām veselības organizācijām un zāļu regulatoriem, un tiklīdz būs zinātniski pamatoti argumenti, IVP sniegs viedokli par nepieciešamību vakcinēt ar papildu devu kādu no sabiedrības grupām.

NRA jau rakstīja par Lietuvas lēmumu uzsākt revakcināciju.

Veselība

Palūdziet 50 cilvēkiem definēt, kas ir “veselīgs dzīvesveids”, un, iespējams, saņemsit 50 dažādas atbildes. Tas ir tāpēc, ka nav viena veida, kā būt veselam. Veselīgs dzīvesveids vienkārši nozīmē darīt lietas, kas sagādā prieku un cilvēks jūtas labi.