Šobrīd tiek izmeklēta divu nāves gadījumu iespējamā saistība ar vakcināciju pret Covid-19

© Vladislavs Proškins/F64

Veselības ministrs Daniels Pavļuts valdības sēdē informēja, ka pagājušās nedēļas laikā saņemti 30 blakusparādību ziņojumi par Covid- 19 vakcīnām, tajā skaitā 10 ziņojumi klasificēti kā būtiski, no tiem - divi ziņojumi par letāliem gadījumiem.

Kā ierasts, lielākoties par blakusparādībām ziņojumus iesnieguši pacienti. Par 23 blakusparādību gadījumiem ziņojuši pacienti, par septiņiem - medicīnas speciālisti. Par blakusparādībām ziņots aptuveni 0,14% gadījumos.

VM

Līdz šim, izmeklējot nāves gadījumu iespējamo saistību ar vakcināciju pret Covid-19, ne reizi nav gūts apstiprinājums. Arī pēdējas sociālajos tīklos plaši apspriestais gadījums par kādas jaunas sievietes nāvi 40 dienā pēc vakcīnas saņemšanas, pēc Zāļu valsts aģentūras (ZVA) speciālistu slēdziena nav saistīts ar vakcināciju.

ZVA atgādina, ka ikviens ziņojums par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām tiek rūpīgi izvērtēts un līdz šim veiktā neatkarīgā vērtēšana liecina, ka Latvijā nav apstiprināta neviena nāves gadījuma ticama cēloņsaistība ar vakcīnu pret Covid-19. Nopietnos saņemtos ziņojumus par blakusparādībām, tai skaitā visus letālos gadījumus, izvērtē ZVA izveidotā multidisciplinārā ekspertu komisija, kurā piedalās arī Slimību profilakses un kontroles centra, Veselības inspekcijas un Imunizācijas valsts padomes speciālisti, kā arī atbilstošās medicīnas jomas vadošie Latvijas ārsti-speciālisti, piemēram, kardiologi, neirologi, pulmonologi u.c., kas tiek iesaistīti atkarībā no ziņotā blakusparādību gadījuma specifikas.

Visu līdz šim veikto letālo gadījumu izvērtēšana liecina, ka ziņotie letālie gadījumi ir saistīti ar bez ievērības atstātām veselības problēmām, hroniskām saslimšanām vai citiem lietotajiem medikamentiem.



Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais