Četri cilvēki smagi saindējušies ar zaļo mušmiri - indīgāko sēni pasaulē

© Kaspars Krafts/F64

Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses centrā nonākuši četri vienas ģimenes locekļi, kuri saindējušies ar zaļo mušmiri – indīgāko sēni pasaulē.

Toksikoloģijas un sepses centra ārsts anesteziologs Roberts Trušinskis pastāstīja, ka vienam no cilvēkiem, iespējams, vajadzēs pārstādīt aknu, vēsta LTV raidījums "Panorāma". NRA jau pirms pāris dienām, vēstīja par šo gadījumu.

Nav zināms, cik katrs no cilvēkiem apēda. Taču pietiek ar pusi cepurītes, lai iestātos nāve. Zaļajās mušmirēs ir indīga viela - amotoksīns.

"Amotoksīns ir viela, kas neizskalojas no sēnes, viela, kas termiski nesadalās, neatkarīgi vai šo sēni cepat, vārāt vai kā citādi apstrādājat. Diemžēl amotoksīns ir viela, kas dramatiski ietekmē aknu darbību, izraisot aknu šūnu bojāeju un rezultātā aknu nepietiekamību, kuras dēļ cilvēki diemžēl mirst," stāstīja mediķis.

Mediķi brīdina - saindējoties ar sēnēm, nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība.

"Tas parādās 8-12, pat 24 stundas pēc ēšanas. Tas ir viens no faktoriem, ko cilvēki bieži vien ignorē. Saka, ka gan jau pāries, gan jau es padzīvošu mājās, gan jau viss būs labi. Nē. Nogaidīt mājas apstākļos ir pat bīstami dzīvībai, jo pie konkrētas saindēšanās, uzsākot vēlīnu ārstēšanu, atveseļošanās iespēja radikāli mazinās. Nesaņemot adekvātu palīdzību, letalitāte pie amotoksīnu saturošām sēnēm var sasniegt pat 70%, kas ir ļoti liels cipars," norādīja mediķis Trušinskis.

Pēdējo reizi nāves gadījums bija pirms 11 gadiem. Gadu no gadu cilvēku skaits, kas saindējas ar sēnēm, samazinās. Taču reizi gadā vai divos tomēr ir kāds, kas apēd nāvējošo zaļo vai balto mušmiri.

Sēņotāji zaļo mušmiri, iespējams, noturēja par dižsardzeni, kas ir ēdama svaigā veidā.

Šeit var uzznāt, kā atšķirt mušmires no saulsardzenēm.