Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Pētījums: Pandēmijas gadā pasliktinājusies iedzīvotāju emocionālā labsajūta

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Pandēmijas gadā ir pasliktinājusies iedzīvotāju emocionālā labsajūta, noskaidrots "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indeksa" ikgadējā Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērījumā.

89% iedzīvotāju pētījumā atzinuši, ka viņi ir priecīgi. Vispriecīgāk jūtas jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem un cilvēki ar augstāko izglītību.

60% pētījuma dalībnieku atzinuši, ka emocionālā labsajūta pandēmijas gadā ir pasliktinājusies. Emocionāli visstabilāk pandēmijas laikā jutušies iedzīvotāji, kuri veic pietiekami daudz fizisko aktivitāšu. Emocionālā labsajūta pasliktinājusies 63% sieviešu un 57% vīriešu.

Pēdējā gada laikā 76% iedzīvotāju ir noraizējušies. Visbiežāk raizes skar cilvēkus vecumā no 45 līdz 54 gadiem ar pamatizglītību un zemiem ienākumiem. Pētījums atklāj, ka cilvēki pēc 45 gadu vecuma savu veselību vērtē arvien sliktāk.

Gada laikā par septiņiem procentpunktiem palielinājusies nomāktība, turklāt visbiežāk to izjūt seniori un cilvēki ar zemiem ienākumiem. Par četriem procentpunktiem augusi arī aizkaitināmība, kas raksturīga cilvēkiem ar zemiem ienākumiem no Rīgas.

Lai uzlabotu savu emocionālo labsajūtu, speciālisti rosina iedzīvotājus vairāk laika atvēlēt fiziskajām aktivitātēm un pastaigām svaigā gaisā.