Aptauja: Teju trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju savu svaru vērtē kā paaugstinātu

© pexels.com

Vērtējot savu svaru, 73% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka tas viņiem ir paaugstināts, kamēr 25% savu svaru vērtē kā optimālu, bet 2% konkrētu atbildi sniegt nevarēja, secināts "Benu aptiekas" "Veselības monitoringa" datos, kas iegūti sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.

No kopumā 73% aptaujāto, kuri norādījuši, ka viņiem ir paaugstināts svars, 27% uzskata, ka tas ir palielināts par vienu līdz pieciem kilogramiem, 29% - ka tas ir palielināts par sešiem līdz 15 kilogramiem, bet 17% - ka tas ir palielināts par vairāk nekā 15 kilogramiem.

Analizējot aptaujas datus pēc dzimuma, biežāk par paaugstinātu svaru atbildējušas sievietes. Starp aptaujātajiem vīriešiem savu svaru kā paaugstinātu vērtē 68% respondentu, kamēr sieviešu vidū šis rādītājs ir 76%. Pēc vecuma izteikti parādās tendence, ka, palielinoties vecumam, pieaug respondentu īpatsvars, kuri savu svaru vērtē kā paaugstinātu.

Tikmēr iedzīvotāji ar zemāku izglītības līmeni biežāk savu svaru vērtē kā optimālu. Starp iedzīvotājiem ar augstāko izglītību 23% uzskata, ka viņiem ir optimāls svars, iedzīvotāju vidū ar vidējo vai vidējo profesionālo izglītību šādi domā 27%, bet ar pamatizglītību - 44%. Tāpat veidojas tieša sasaiste starp respondentu svara pašvērtējumu un to, cik bieži viņi nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.

Lielākajā daļā gadījumu optimāls cilvēka svars ir tāds, kas atbilst veselīgam ķermeņa masas indeksam (ĶMI). Normāls ĶMI ir no 18,5 līdz 25, savukārt ja ĶMI ir lielāks par 25, ir lieka ķermeņa masa.

Pētījumā SKDS aptaujāja 1005 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.