Kā pasargāt sevi karstajā laikā no pārkaršanas?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule LTV radījumā "Rīta panorāma" skaidroja, kā pasargāt sevi no pārkaršanas.

NMPD direktore uzsvera, ka viens no galvenajiem priekšnosacījumiem, lai šajās karstajās dienās nenodarītu pāri savam organismam, ir nepieciešams izvairīties no došanās tiešos saules staros.

Šāds nosacījums galvenokārt tiek attiecināts uz maziem bērniem, senioriem un cilvēkiem, kuri sirgst ar hroniskām slimībām.

Dienas vidū ieteicams būtu pavadīt laiku iekštelpās. Tādējādi samazinot pārkaršanas riskus.

Lai vieglāk palīdzētu organismam izturēt karstos laika apstākļus, nepieciešams ikdienā uzņemt papildu šķidrumu. Tomēr Cipule uzsver, ka nevajadzētu arī pārspīlēt ar ūdens lietošanu vai to dzert lielos daudzumos pirms gulētiešanas. Tādējādi var veidoties tūska.

NMPD direktore atzina, ka bieži vien hronisko slimību pacienti karstajās dienās pārspīlē ar ļoti lielu ūdens patēriņu, kas arī var kaitēt organismam.

Svarīgi ir arī ierobežot fizisko aktivitāšu daudzumu. Cipule uzsver, sporta aktivitātes ieteicams veikt agri no rīta vai vakarā, kad ir mazliet vēsāki laika apstākļi. Tomēr ieteicams būtu karstākajās dienās neveikt dažādas fiziskās aktivitātes.

"Šajās dienās karstums ir jau no paša rīta. Šajās dienās vajadzētu atmest nopietnas domas par treniņiem. [..] Galvenais, lai nebūtu šī te pārkaršana ar palielinātu ķermeņa slodzi."

Lai neradītu papildu nelaimes riskus, Cipule atgādina, ka automašīnās vienus pašus nedrīkst atstāt ne bērnus, ne mājdzīvniekus. Automašīna ātri uzkarst un tas var radīt nopietnus veselības draudus.

Savukārt Jāņu laikā Cipule aicina pievērst uzmanību vairākiem faktoriem.

"Ievērot visā mērenību."

Viņa aicina cilvēkus, kuri dosies svinēt svētkus pie dabas, iepriekš noskaidrot precīzu svinību atrašanās vietu, lai būtu iespējams nelaimes gadījuma situācijā NMPD nodot precīzas koordinātes.

Svarīgi ir arī pirms svinībām aplūkot kārtīgi vietu, kur tiks aizvadīts Līgo vakars, lai izvairītos no nejaušām traumām, piemēram, aplūkot vai tuvumā nav bedres vai grāvji, kuros iekrītot varētu gūt kādu traumu.

Būtiski ir arī uzmanīgi apieties ar uguni un ugunskuriem, kā arī būt uzmanīgiem ar šašlika ēšanu, lai neaizrītos.

Arī ar alkohola lietošanu Cipule aicina būt uzmanīgiem, jo karstajā laikā tā ietekme ir daudz spēcīgāka.

Tomēr, ja karstajā laikā pašsajūta palikstinās, nepieciešams saukt NMPD.

Pirmās karstuma dūriena pazīmes var izpausties kā vājums un "dulla" galva. Šādā situācijā nepieciešams doties vēsās iekštelpās, dzert vēsu šķidrumu un lietot vēsas kompreses. Ja šādā situācijā sāk veidoties apziņas traucējumi, ir vemšana un galvassāpes, nepieciešams saukt NMPD.

Cipule atzina, ka šovasar ir būtiski pieaudzis NMPD izsaukumu skaits, kas ir saistīti ar pārkaršanu.

"Izsaukumu skaits būtiski pieaudzis par 100 līdz 150 izsaukumiem dienā."