Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

SPKC skaidro, kā pareizi izņemt piesūkušos ērci

© SPKC

Latvijā ir sastopamas divas ērču sugas, kas pārnēsā cilvēkiem bīstamas infekcijas slimības – ērču encefalītu, Laimas slimību un citas slimības. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) skaidro, ka no ērču encefalīta pasargāt vakcinēšanās, bet vienīgais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar Laimas slimību un citām ērču pārnestām slimībām, ir izvairīties no ērces piesūkšanās.

Dodoties brīvā dabā, labāk izvēlēties gaišas krāsas apģērbu, uz kura ērces ir labi saskatāmas, vilkt kreklu vai blūzi ar cieši pieguļošām piedurknēm un pieguļošu apkakli. Arī tam, kāds ir audums, no kā izgatavots apģērbs, ir nozīme. Labāk izvēlies apģērbu no sintētiska, slidena auduma - pie tā ērcei ir grūtāk pieķerties un ērci ir vieglāk pamanīt un notraukt. Uz apģērba un apaviem jāizsmidzina aizsardzības līdzeklis pret insektiem, tai skaitā ērcēm. Ādu labāk apsmidzināt minimāli un, atgriežoties telpās, vienmēr jāatceras to nomazgāt. Taču aizsardzības līdzeklis nebūs efektīvs, ja apģērbs nebūs pielāgots tā, lai ērces zem tā nevarētu pakļūt.

SPKC skaidro, kā mazināt iespēju ērcei piesūkties, proti, atgriežoties mājās pēc uzturēšanās brīvā dabā vietā, kur varētu būt bijušas ērces, nekavējoties ir jānomaina apģērbs, jāpārbauda, vai ērce nav piesūkusies un jānomazgājas dušā. Ja ērce ir piesūkusies, tā jānoņem pareizi un pēc iespējas ātrāk.

Piesūkusies ērce jānoņem šādi:

* Vietu, kur ērce piesūkusies, dezinficē ar spirtu vai degvīnu.

*Ar pinceti satver ērci pēc iespējas tuvāk ādai un lēni, cenšoties nesaspiest ērces ķermeni, ar apļveida kustību (kā skrūvējot) - izvelc ērci.

* Ja pincete nav pieejama, ap ērces snuķīti, pēc iespējas tuvāk ādai, apsien diega cilpu un, velkot aiz diega galiem, ērci izņem.

*Koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

Vēlams vienu mēnesi pēc ērces piesūkšanās lietot vairāk vitamīnu, īpaši C vitamīnu, kā arī vairāk šķidrumu, izvairīties no saaukstēšanās, pārmērīgās sauļošanās, alkohola lietošanas un intensīvas fiziskas slodzes. Personām, kas pēc ērces koduma inficējušās ar ērču encefalīta vīrusu, 1-3 nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus - paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī, kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Ja parādās pirmie slimības simptomi, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

SPKC ir izveidojis bukletu, kā pasargāt sevi no ērces piesūkšanās. Tas ir pieejams šeit.