Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Ļaundabīgu audzēju dēļ Latvijā mirst vairāk cilvēku nekā vidēji Eiropas Savienībā

© pexels.com

Latvijā ik gadu ļaundabīgi audzēji tiek atklāti aptuveni 11 000 iedzīvotāju, bet aptuveni 6000 cilvēku ik gadu mirst no onkoloģiskām slimībām.

Augstās mirstības dēļ zaudējam vidēji par 3,9% vairāk darbspējīgu cilvēku, nekā Eiropas Savienībā.

Ļaundabīgie audzēji ir otrais biežāk sastopamais nāves cēlonis pēc sirds un asinsvadu slimībām.

Tomēr onkoloģijā ir daudz iespēju uzveikt slimību, ja slimība tiek laikus diagnosticēta un ir pieejama atbilstoša terapija.

Guntis Zeperis savos 62 gados ir garā možs un strādā par vecāko pārdevēju veikala "Rimi" pārdošanas ķēdē. Visiem darbiniekiem, kuri ikdienā kontaktējas ar pircējiem, ik gadu jāapmeklē arodspeciālists un jāveic dažādas pārbaudes. Vienā šādā reizē 2017.gadā, kad Guntim veica visparastāko rentgenogrammu, atklājās mazs plankums plaušās, kuram ne ārsts, ne arī pats Guntis īpašu uzmanību nepievērsa.

Gads pagāja ātri, un klāt atkal bija kārtējā pārbaude, kas vēstīja, ka plankumiņš jau ir kļuvis daudz lielāks. Satraukums pieauga, un P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā Guntim tika noteikta diagnoze - plaušu audzējs 3. stadijā ar metastāzēm. Slimība līdz tam bija ritējusi nemanot un Guntim sūdzību nebija, un, kā jau liela daļa vīriešu, viņš bez vajadzības ārstu neapmeklēja. 2018.gadā sākās garais ārstēšanās ceļš ar neskaitāmiem ķīmijterapijas un staru terapijas kursiem, tomēr bez vēlamā rezultāta.

Guntis stāsta, ka slimnīcā viņš kļuva par onkoloģes ķīmijterapeites Sigitas Hasneres pacientu. Ārstēšanas procesā S. Hasnere ierosināja iekļaut arī imūnterapijas medikamentu, kas viņa konkrētajam audzējam bija efektīvs, taču nav pieejams valsts kompensēto zāļu sarakstā. Medikamentu Guntis varēja saņemt sākotnēji ar ražotāja palīdzību, pēc tam - pateicoties no darba devēja SIA Rimi Latvia puses saziedotajiem līdzekļiem, kā arī Ziedot.lv ietvaros saziedotajam finansējumam.

Pēc kopā astoņām procedūrām 2019.gadā datortomogrāfijas izmeklējums vēstīja, ka organisms ir tādā stāvoklī, ka var veikt operāciju. Imūnterapijas zāles bija ļoti efektīvas. Guntis stāsta: "2020.gada 24.martā Stradiņos mani operēja torakālais ķirurgs Donats Breiva." Pēc operācijas sekoja pusgadu ilgs atlabšanas periods, un tagad Guntis jūtas labi.

Lai gan terapiju lietojot nākas sadzīvot ar dažādām blaknēm - parādījušās ādas problēmas un pieaudzis svars, kas varētu būt saistāms arī ar to, ka ir uzlabojusies apetīte, pēdējais, janvārī veiktais izmeklējums ļauj uz nākotni skatīties optimistiski. Tagad reizi pusgadā Guntis dodas uz datortomogrāfijas izmeklējumu, lai kontrolētu, vai audzējs neatgriežas.

Guntis secina, ja nebūtu saņēmis imūnterapiju, rezultāti būtu daudz sliktāki: "Domāju, ka valstij vajadzētu kompensēt medikamentu slimniekiem jau sākotnējā ārstēšanas procesā, jo valstij taču katrs cilvēks ir svarīgs, īpaši darba darītāja vecumā un, ja maksā nodokļus. Ar šīm slimībām slimo arī cilvēki spēka gados - ap 30, 40. Kad gulēju slimnīcā, redzēju, ka tur ir daudz cilvēku, stipri jaunāki par mani." Guntis Zeperis ir pateicīgs visiem ziedotājiem un atbalstītājiem.

Guntim ir dzīvesbiedre, kas viņu atbalsta, dēls un meita, kā arī trīs mazbērni, kuriem gan par savu slimības gaitu Guntis sākumā nestāstīja. Tagad no darba brīvajā laikā viņš rūpējas par savu lauku īpašumu un vislielāko paldies teic ārstiem, kas ne tikai veic medicīniskas manipulācijas, bet ar interesi seko līdzi atveseļošanās gaitai un pat piezvana, lai pavaicātu kā viņš jūtas.

Latvijā pacientiem, kuri ir saņēmuši 1.līnijas terapiju plaušu vēža gadījumā nav iespējams saņemt valsts apmaksātu 2.līnijas imūnterapiju, neatkarīgi no plaušu vēža veida. Igaunijā un Lietuvā 2.terapijas līnijas imūnterapijas medikamenti ir iekļauti no valsts budžeta kompensējamo zāļu sarakstā. Tas nozīmē, ka Latvijā plaušu vēža pacientiem 2.līnijā tiek nodrošināta ķīmijterapija, kas ir nespecifiska konkrētā pacienta vajadzībām, toksiska, samazina dzīves kvalitāti pacientam un nenodrošina efektivitāti attiecībā uz dzīvildzi un slimības progresiju. Latvijas pacienti no 2018.gada gaida plaušu vēža modernas un inovatīvas 2. terapijas līnijas iekļaušanu valsts apmaksāto medikamentu sarakstā.