Pagājušajā nedēļā Latvijā nav konstatētas jaunas īpaši bīstamas Covid-19 izraisošā vīrusa mutācijas

© Rūta Kalmuka/F64

Pagājušajā nedēļā Latvijā nav konstatētas nekādas jaunas vai potenciāli īpaši bīstamas Covid-19 izraisošā vīrusa mutācijas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Pēc viņa teiktā, pagājušajā nedēļā 90-92% no visiem atklātajiem Covid-19 gadījumiem saslimšanu bija izraisījis vīrusa jaunais Lielbritānijas paveids. Eksperts prognozē, ka tieši šis vīrusa celms tuvākajos dažos mēnešos Latvijā paliks dominējošais.

Vienlaikus Perevoščikovs atzina, ka daudzas pasaules valstis patlaban aktīvi seko līdzi jaunu vīrusa paveidu izplatīšanās apmēriem, piemēram, 26 valstīs jau konstatēts vīrusa Indijas celms, taču grūti pateikt, cik valstīs vēl šī vīrusa mutācija ir sastopama, bet nav laboratoriski apstiprināta.

"Dati, kas nāk no Lielbritānijas, liecina ka tas [Indijas paveids] strauji aizstāj un aizvieto tā saucamo britu celmu, tāpēc, ka tam ir lielāks potenciāls izplatīties. Toties Anglijas dati liecina par to, ka saslimstība principā nepieaug, tā samazinās," pastāstīja SPKC pārstāvis.

Perevoščikovs prognozēja, ka šodien Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs varētu nākt klajā ar ziņojumu, ka saskaņā ar pētījuma rezultātiem patlaban pieejamās vakcīnas ir pietiekami efektīvas pret visiem sastopamajiem vīrusa paveidiem. "Protams, varētu būt atsevišķas atkāpes, bet kopumā vakcinācija palīdz novērst izplatību arī visiem citiem vīrusa celmiem," rezumēja epidemiologs.

Kā ziņots, līdz ceturtdienai ieskaitot vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmuši vismaz 417 303 cilvēki, bet vakcinācijas procesu noslēgušas 156 826 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā 2021.gada marta sākumā provizoriski bija 1,889 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 jau saņēmuši 22,09% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu pabeiguši 8,3%.

Veselība

Ģimenes ēšanas paradumi būtiski ietekmē bērna izpratni par veselīgu un sabalansētu uzturu, jo vecāki ir tie, kuri rāda bērnam piemēru un iemāca uztura pamatvērtības. Jaunākās aptaujas dati atklāj, ka lielākie izaicinājumi veselīga uztura ievērošanā Latvijas ģimenēs ir saistīti ar laika trūkumu.

Svarīgākais