Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

NMPD Specializētās medicīnas centrs saņēmis jaunus auto

© NMPD

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Specializētās medicīnas centra mediķiem iegādāti divi jauni operatīvie transportlīdzekļi.

Īpaši sarežģītās situācijās ar tām Latvijā labākie ārsti steigsies palīgā kolēģiem citās slimnīcās, lai operētu vai sniegtu specializēto neatliekamo medicīnisko palīdzību kritiski slimiem vai smagas traumas guvušiem pacientiem.

NMPD Specializētās medicīnas centrs ir viens no dienesta īpašajiem resursiem, kas 24 stundas diennaktī nodrošina atbalstu un specializēto neatliekamo medicīnisko palīdzību ārstniecības iestādēm visā Latvijā.

Specializētās medicīnas centra mediķi, piesaistot arī Nacionālo bruņoto spēku helikopteru, dodas uz reģionu slimnīcām, lai steidzami operētu vai augstākā līmeņa slimnīcās nogādātu kritiskā stāvoklī esošus pacientus.

Kopumā NMPD Specializētās medicīnas centrā Rīgā strādā 116 ārsti, kas pārstāv 24 dažādas specialitātes. Tie ir neiroķirurgi, asinsvadu ķirurgi, reanimatologi, kardiologi, gastroenterologi, ginekologi, mutes, sejas un žokļu ķirurgi, infektologi, bērnu ķirurgi, neonatalogi, bērnu intensīvās terapijas speciālisti un citi profesionāļi, kuri ikdienā savas iemaņas uztur, strādājot specializētās klīnikās vai universitātes slimnīcās Rīgā. Visu specialitāšu ārsti, atbilstoši grafikam, dežūrē katru dienu, un, saņemot palīdzības pieprasījumu, nekavējoties konsultē slimnīcu kolēģus pa telefonu vai brauc operēt un sniegt palīdzību uz vietas.

NMPD Specializētās medicīnas centra vadītāja Maija Bušmane: "Vissarežģītākos gadījumos cenšamies būt atbalsts kolēģiem slimnīcās visā Latvijā. Ārsti, sazinoties ar mums, var saņemt padomu vai palīdzību pacienta ārstēšanā. Pērn sniedzām palīdzību teju visās slimnīcās valstī. Tās ir vairāk nekā 5000 konsultācijas pa telefonu un vairāk nekā 2000 izsaukumi, kad braucām konsultēt, operēt vai veikt manipulācijas uz vietas. Visbiežāk ārstiem slimnīcās bija nepieciešams neiroķirurga un kardiologa atbalsts. Arī Covid-19 pandēmija atstājusi savu ietekmi - atšķirībā no citiem gadiem, pērn pat trīskārt pieauga pieprasījums no slimnīcām pēc Specializētās medicīnas centra infektologu konsultācijām. Viņi katru dienu par ārstēšanas taktiku konsultē slimnīcas gan reģionos, gan Rīgā."

Ar iegādātajām jaunajām automašīnām tiek turpināta pakāpeniska Specializētās medicīnas centra autoparka atjaunošana. Iepriekš jau par budžeta līdzekļiem NMPD iegādājās divus jaunus, unikālus un īpaši aprīkotus operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus neonatalogu brigādēm, kuru uzdevums ir steigties palīgā priekšlaikus dzimušiem vai smagi slimiem jaundzimušajiem. Savukārt šie jaunie transportlīdzekļi ārstu vajadzībām iegādāti, jo iepriekšējie savu laiku sen kā bija nokalpojuši. Tie tika iegādāti 2008.gadā, un abu automašīnu nobraukumi pašlaik pārsniedz jau 500 tūkstošus kilometru. Jaunie auto būs daudz ērtāki un piemērotāki tieši Specializētās medicīna centra ārstu vajadzībām. Proti, tajos ir pietiekami daudz vietas specifiskajam mediķu aprīkojumam, piemēram, mugurkaulāja ķirurgs uz Latvijas slimnīcām dodas operēt, ņemot līdzi vairākas lielas somas un kastes ar medicīnas instrumentiem. Tāpat auto ir arī pietiekami ērti, lai pēc vairāku stundu sarežģītas operācijas garajā atpakaļceļā vai pārbraucot uz citu izsaukumu, varētu atpūsties un atjaunot spēkus, jo ārstu dežūra ilgst līdz agram rītam.