Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Eksperts: Pastāv iespēja, ka cilvēki var no ūdelēm inficēties ar Covid-19

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Koronavīruss SARS-CoV-2 var izplatīties starp ūdelēm un nevar izslēgt, ka no ūdelēm var inficēties arī cilvēki, sacīja pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" direktors Aivars Bērziņš, komentējot situāciju uzņēmumā SIA "Baltic Devon Mink", kur gan darbiniekiem, gan ūdelēm atklāta inficēšanās ar Covid-19.

Pēc Bērziņa paustā, lai arī līdz šim jau vairākās Eiropas valstīs Covid-19 ir skāris ūdeļu saimniecības, tomēr no zinātniskā skatupunkta pieejamā informācija par šo tematu šobrīd esot ļoti ierobežota.

Piemēram, Dānija, iepriekš atklājot ūdeļu inficēšanos ar Covid-19, izlēma spert radikālu soli un izkaut ūdeles bažās par jaunu koronavīrusa mutāciju parādīšanos, tomēr līdz šim Eiropā nav parādījušās ziņas par jauniem koronavīrusa variantiem, kas varētu būt cēlušies no ūdelēm, atzīmēja institūta direktors.

Bērziņš pastāstīja, ka ūdeles ir augsti uzņēmīgas pret šo koronavīrusu, līdz ar to veterinārie dienesti visā Eiropā, tostarp arī Latvijā, šobrīd stingri monitorē notiekošo ūdeļu saimniecībās.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aģentūru LETA informēja, ka, veicot testēšanu ūdeļu audzēšanas uzņēmumā SIA "Baltic Devon Mink", darbinieku vidū atklāti desmit inficēšanās ar Covid-19 gadījumi.

Pagājušajā nedēļā SPKC uzņēmumā atklāja piecus saslimšanas gadījumus, savukārt šonedēļ, veicot skrīningu, fiksēti vēl pieci ar Covid-19 sasirgušie. SPKC no uzņēmuma ir saņēmis darbinieku sarakstus, kas palīdzēs pētīt iestādes darbinieku sociālos burbuļus.

Konkrētajai novietnei SPKC sniedzis rekomendācijas, novērtējis pieejamo dezinfekcijas līdzekļu apmēru un piekodinājis strādājošajiem novērot savu veselības stāvokli.

Šobrīd SPKC sadarbojas ar Pārtikas veterināro dienestu (PVD), Zemkopības ministriju un "BIOR", pievēršot pastiprinātu uzmanību situācijai uzņēmumā un monitorējot tās attīstību.

Kā atzīmēja SPKC, lai turpinātu sekot līdzi ūdeļu novietnē notiekošajam, tiek plānots veikt papildu testēšanu.

Kā ziņots, "Baltic Devon Mink" gan darbiniekiem, gan ūdelēm atklāta inficēšanās ar Covid-19. PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks Edvīns Oļševskis aģentūru LETA informēja, ka PVD "pēc ilgākas epidemioloģiskās izmeklēšanas un pilnākas informācijas apkopošanas" lems, kādu rīcību nepieciešams izvēlēties, tostarp - vai ūdeles nepieciešams likvidēt.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Baltic Devon Mink" pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam "Van Ansem Participaties B.V." un kā tā patiesie labuma guvēji norādīti šīs valsts pilsoņi Johaness un Nikolass van Ansemi. Uzņēmums 2019.gadā strādājis ar 6,4 miljonu eiro apgrozījumu un 3 miljonu eiro zaudējumiem, turklāt miljonos mērāmi zaudējumi uzņēmumam tiek uzrādīti jau kopš 2015.gada. Uzņēmuma pagājušā gada pārskats vēl nav pieejams.

Pēc PVD tīmekļvietnē pieejamās informācijas, Latvijā 2021.gada 4.janvārī bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti ap 130 000 dzīvnieku.

Ārvalstu mediji iepriekš vēstīja, ka ūdeles ir vienīgie dzīvnieki, par kuriem pierādīts, ka tās var gan inficēties ar jauno koroanvīrusu no cilvēka, gan inficēt cilvēku. Epidemiologi pauda bažas, ka koronavīrusa izplatīšanās kažokzvēru audzētavās var veicināt jaunas tā mutācijas, kas varētu negatīvi ietekmēt potenciālo vakcīnu efektivitāti. Vienlaikus vīruss var apdraudēt arī visu ūdeļu audzēšanas nozari, piemēram, Dānija pērn izkāva aptuveni divas trešdaļas no valstī turētajām ūdelēm.