Onkoalianse: Vīriešiem Latvijā ir augstāks risks nomirt no vēža nekā sievietēm

© pexels.com

Cilvēka papilomas vīruss (CPV) ir zināms kā dzemdes kakla, galvas, kakla, tūpļa kanāla un dzimumlocekļa vēža izraisītājs. Dzimumneitrāla cilvēka papilomas vīrusa vakcinēšana ir zinātniski pierādīts un efektīvs līdzeklis vēža profilaksei.

Latvijā šo vakcīnu apmaksā tikai sievietēm, tas nozīmē, ka vīrieši ir vairāk pakļauti riskam saslimt ar kādu no minētajām onkoloģiskajām diagnozēm.

Valdošais uzskats, ka CPV vakcīna galvenokārt ir domāta, lai pasargātu sievietes no dzemdes kakla vēža, nevar tikt uzskatīts par pilnīgu.

CPV vakcinācija ir sevi pierādījusi kā efektīvu profilakses metode pret dzemdes kakla vēzi, valstīs, kurās ir sasniegta ievērojama vakcinācijas aptvere, tās ir - Dānija, Austrālija, Somija, Zviedrija. Pēc populācijas pētījumiem Dānijā, CPV izraisīto galvas un kakla vēža gadījumu skaits strauji var pārsniegt dzemdes kakla vēža gadījumu skaitu.

"Apātisks optimisms, ka Latvijā tas varētu būt daudz savādāk, mūsuprāt nav pieļaujams. Dzimumneitrāla CPV vakcinācija būtu kā profilaktisks līdzeklis ne tikai galvas un kakla, bet arī, lai pasargātu vīriešus no CPV izraisītajiem tūpļa kanāla un dzimumlocekļa vēžiem, jo vīriešu dabīgā imunitāte pret CPV ir daudz vājāka nekā sievietēm," atzīst Onkoalianses vadītājs Helmuts Bēķis.

Onkoalianses vadītājs uzsver, ka situācijā, kad vīriešu veselības rādītāji Latvijā ir daudz sliktāki nekā sievietēm, ir pamatots optimisms domāt, ka Latvijā CPV vakcinācija būs dzimumneitrāla, jo februārī publiski izskanēja ziņa, ka Imunizācijas valsts padome ir pieņēmusi lēmumu stingri rekomendēt jaunajā iepirkumā paredzēt līdzekļus, lai varētu nodrošināt valsts apmaksātu CPV (cilvēka papilomas vīrusa) dzimumneitrālu vakcināciju.

"Kad mēs runājam par onkoloģiju, viens no pirmajiem tematiem par ko tiek runāts, ir dārgā ārstēšana, medikamentu pieejamība un onkoloģijas budžets kopumā, nevaram aizmirst arī pieejamo ārstu kapacitāti, onkologi-ķīmijterapeiti mums jau šodien trūkst, uzskatu, ka šāda zinātniski pierādīta vēža profilakse vakcīnas veidā ir nepieciešama, redzot gauso attīstību onkoloģijas ārstēšanā Latvijā. Kā Onkoalianses vadītājs varu piebilst, ka nevēlos sagaidīt kakla,galvas vai tūpļa vēža biedrības dibināšanos, ja šo slimību iespējams ierobežot priekšlaicīgi " - saka Onkoalianses vadītājs Helmuts Bēķis.

Latvijai īpašu nozīmi CPV vakcīnai būtu jāpievērš arī tāpēc, ka Eiropas Komisija šī gada 3.februārī nāca klajā ar Eiropas Vēža uzveikšanas plānu, kur viens no plāna mērķiem ir līdz 2030.gadam vakcinēt vismaz 90% no ES meiteņu mērķpopulācijas un ievērojami paplašināt zēnu vakcināciju. Abu dzimumu vakcinācija pret CPV nodrošina efektīvu pieeju, lai samazinātu vai novērstu saslimstību ar vēzi un citām ar CPV saistītām slimībām. Dzimumneitrāla vakcinācija nodrošinātu CPV izraisītu slimību izskaušanu arī ar vidēja līmeņa vakcinācijas aptveri (50-75%). Saskaņā ar 2019.gada SPKC datiem Latvijā CPV vakcīnas imunizācijas aptvere meitenēm bija 56,5%.

Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.