Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Farmaceite: Viens no galvenajiem stresa cēloņiem Covid-19 krīzē ir pārslodze

© pexels.com

Viens no galvenajiem stresa cēloņiem Covid-19 krīzes laikā ir pārslodze, uzskata SIA "Euroaptieka" farmaceite Zane Melberga.

Viņas skatījumā, koronavīrusa pandēmija ar tās daudzajiem ierobežojumiem un nākotnes neskaidrību rada stresu, un viens no galvenajiem stresa cēloņiem ir pārslodze, kas daudzās ģimenēs var būt raksturīga šajā Covid-19 laikā.

"Nogurums, vājums, aizkaitināmība, īgnums, nomākts garastāvoklis, satraukums, saslimšanas sajūta, elpošanas grūtības ir galvenās pazīmes, kas pieaugušam cilvēkam signalizē par pārlieku augstu stresu," sacīja Melberga, atzīmējot, ka izplatīts stresa cēlonis ir arī realitātes neatbilstība cilvēka vēlmēm. Turklāt, kas vienam nesagādā grūtības, citam var izrādīties kā liels stresa avots.

"Miega traucējumi bieži ir psiholoģiska stresa izraisīti - tās, iespējams, ir bailes par saviem tuviniekiem, liela atbildība darbā, uztraukums par kādu gaidāmu notikumu. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka tieši šobrīd, Covid-19 laikā, arvien vairāk iedzīvotāju piedzīvo miega traucējumus," pauda Melberga, piebilstot, ka kvalitatīvs miegs palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību un vielmaiņu, savukārt pietiekams miega daudzums rada priekšnosacījumus produktīvai dienai un labām koncentrēšanās spējām dienas gaitā.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu miegu katru dienu, esot svarīgi pārskatīt savus ikdienas paradumus, turklāt fiziskas aktivitātes, svaigs gaiss, sabalansēts uzturs un spēja relaksēties ir galvenie labas pašsajūtas stūrakmeņi, uzsvēra Melberga.

Viņa norādīja, ka Covid-19 laikā var rasties arī trauksme, kas ir organisma reakcija uz reālu vai iedomātu bīstamu situāciju, kas rada paātrinātu elpošanu un sirdsdarbību, sāpes jebkurā ķermeņa daļā, paaugstinātu asinsspiedienu, galvassāpes un diskomfortu vēderā. Melberga minēja, ka trauksmes bioloģiskais uzdevums ir cilvēku pasargāt, taču, ja stresu izraisošās problēmas netiek atrisinātas, trauksme var kļūt hroniska un veselībai bīstama.

"Trauksmes vai panikas lēkmju gadījumā ieteicams vērsties pie speciālistiem - jo ātrāk trauksme un panika tiek ārstēta, jo rezultāts būs labāks. Ja cilvēks vēršas pēc palīdzības pie psihoterapeita pēc pirmās panikas lēkmes, bieži ir iespējams palīdzēt jau dažu mēnešu laikā," uzsvēra farmaceite.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Euroaptieka" reģistrēta 2001.gadā, un tās pamatkapitāls ir 229 796 eiro. Uzņēmums pieder Lietuvā reģistrētajam UAB "Euroapotheca". 2019.gadā "Euroaptieka" strādāja ar 45,175 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 1,8% un bija 2,868 miljoni eiro.