Bērniem ar autiskā spektra traucējumiem nav pieejams valsts atbalsts; viņi atkarīgi no ziedotājiem

© f64.lv, Oksana Džadana

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par valsts apmaksātu pakalpojumu ieviešanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem.

Kā parakstu vākšanas iniciatore norādīta Liene Dambiņa, kura skaidrojusi, ka Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka 2019.gadā Latvijā bija 2369 bērni, kuriem ir diagnosticēti autiskā spektra traucējumi (AST).

No tiem 366 bērni bija vecumā līdz trīs gadiem, un 1022 - vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem.

Tas ir vecuma posms, kad ar mērķtiecīgu un profesionālu atbalstu bērns var sasniegt labus rezultātus, pilnveidoties, veiksmīgi attīstīties un iekļauties sabiedrībā, pauda Dambiņa. Tomēr, ņemot vērā, ka AST diagnostika Latvijā nav valsts apmaksāta, viņasprāt, esošie statistikas dati nav precīzi un neatspoguļo faktisko situāciju. Kā liecinot Pasaules Veselības organizācijas dati, autiskā spektra traucējumi ir vienam no 160 bērniem.

Iniciatīvas autore atzīmēja, ka Latvijā šobrīd nav pieejams sistemātisks, valsts organizēts, finansēts un uz pierādījumiem balstīts pakalpojums bērniem ar AST, līdz ar to bērni un jaunieši ir pilnībā atkarīgi no ziedotāju atsaucības vai viņu ģimenes finansiālām iespējām.

Pēc viņas paustā, aptuvenās terapijas izmaksas vienam bērnam ir sākot no 2500 eiro gadā, un lielākā sabiedrības daļa nevar atļauties šādas izmaksas. Par to liecina arī lielais pieprasījums pēc ziedotāju palīdzības, ar kādu ikdienā saskaras Bērnu slimnīcas fonds (BSF), kas sniedz atbalstu bērniem ar AST kopš 2018.gada.

Viņa norādīja, ka ja 2018.gadā BSF apmaksāja terapijas 42 bērniem kopsummā vairāk nekā 110 000 eiro apmērā, tad 2019.gadā tie bija jau 192 bērni, kuriem BSF apmaksāja terapijas un AST diagnostiku vairāk nekā 208 000 eiro apmērā.

Savukārt 2020.gadā atbalstu terapijām un diagnostikas veikšanai saņēma vairāk nekā 150 bērni ar AST, un kopējās izmaksas pārsniedza 250 000 eiro. Arī 2021.gadā BSF katru nedēļu turpina saņemt lūgums pēc palīdzības, un diemžēl nespēj nodrošināt finansiālu atbalstu visiem bērniem ar AST, kuriem to ir rekomendējis ārsts.

Tādējādi daļa bērnu paliek bez viņiem nepieciešamās palīdzības un bez iespējām īstenot savu potenciālu šodien un nākotnē, pauda Dambiņa.

Tāpēc iniciatīvas aizstāve aicina atbalstīt bērnu ar AST iespējas saņemt valsts apmaksātu veselības, sociālās rehabilitācijas un izglītības pakalpojumus un iekļaut valsts apmaksātā programmā veselības, sociālās rehabilitācijas un izglītības pakalpojumus bērniem ar autiskā spektra traucējumiem.

Viņasprāt, sabiedrība no tā iegūs vienlīdzīgas tiesības visiem bērniem saņemt nepieciešamo veselības aprūpi, sociālo rehabilitāciju un izglītību, kas sniedz iespēju bērniem ar AST diagnozi dzīvot pilnvērtīgu dzīvi un iekļauties sabiedrībā.

Kad iniciatīva iegūs 10 000 personu parakstus, to iesniegs izskatīšanai Saeimā.

Veselība

Šodien, kad iespēju ir daudz, mūsu ikdiena nav iedomāja bez satiksmes – gan uz sauszemes, gan gaisā. Ceļojumi cits par citu krāšņāki un aizraujošāki, bet, lai nonāktu kārotajā galamērķī, visērtāk un bieži vien arī lētāk būs, ja izvēlēsieties lidmašīnu. Taču ir indivīdi, kam lidošana un  vairāku stundu pavadīšana gaisā, sagādā nevis prieku, bet gan mokas.

Svarīgākais