Dermatologs: Ziema ir bijusi bailīga; iespaidīgi samazinājušās profilaktiskās pārbaudes

© pexels.com

"Ziema ir bijusi bailīga," secina dermatologs Raimonds Karls, "Derma Clinic Riga" vadītājs, norādot, ka pat iepriekš apzinīgie pacienti, kas regulāri veica ādas jaunveidojumu profilaktiskās pārbaudes, pēdējā gada laikā ir izvairījušies no ārstniecības iestādes apmeklējuma.

Viens no galvenajiem iemesliem vizīšu atlikšanai ir bailes inficēties ar koronavīrusu, otrs - neziņa vai pieņēmums, ka ārkārtas situācijas laikā ārstniecības iestāžu pakalpojumi nav pieejami.

"Vizīšu skaits, runājot par jaunveidojumiem, laika periodā novembris - februāris samazinājies par 75%, martā gan situācija nedaudz uzlabojusies. Šajā laikā mēs klīnikā biežāk redzam tos pacientus, kuriem ādas veidojumu problēma ir jau saasinājusies. Dermatoloģijā ir audzēji, kas aug lēni, bet melanoma nav tas gadījums. Tā pirmajā mēnesī izaug līdz pusmilimetram (dziļumā), bet jau nākošajos - turpina augt straujāk, līdz pat milimetram mēneša laikā, trīs līdz četros mēnešos no relatīvi mazkaitīga veidojuma ir iespējams iedzīvoties agresīvā audzējā. Pie tam, svarīgi zināt - melanoma nesāp! Tāpēc laiks melanomas gadījumā ir ļoti izšķirošs", uzsver Raimonds Karls.

Pēc jaunākajiem Eiropas ārstu-dermatologu iniciatīvas "Euromelanoma 2021" datiem, pašlaik 21% agrīnās stadijas melanomas netiek diagnosticētas dēļ pandēmijas atliktajiem ārsta apmeklējumiem.

Vēl viens būtisks aspekts. Iepriekš citi veselības aprūpes speciālisti varēja pamanīt aizdomīgus veidojumus un nosūtīt pie dermatologa, bet tagad, cilvēkam, apmeklējot, piemēram, ģimenes ārstu, seju aizsedz maska un, tādejādi, ir vēl viena ķermeņa zona, zem kuras var paslēpties audzējs. "Tieši šādus gadījumus, diemžēl, nulle pieredzējām paši klīnikā," brīdina Karls.

Vislabākais laiks ādas veidojumu pārbaudei ir pirms vasaras, kamēr nav sācis veidoties iedegums.

"Cilvēkiem, kuriem uz ādas ir daudz dzimumzīmju, tagad ir īstais laiks pārbaudīties un, nepieciešamības gadījumā veikt apskati, izmantojot speciālu datorprogrammu ar skeneri jeb mākslīgo intelektu, un uztaisīt ādas pasi. Dermatologa pārbaudes ir drošas, tiek ievērotas visas epidemioloģiskās prasības, apmeklējumi notiek pēc pieraksta, kā arī 95% personāla ir vakcinēti pret Covid-19 vīrusu", uzsver klīnikas vadītājs.

Tā pat dermatologs atgādina, ka melanoma nav vienīgais ļaundabīgais ādas veidojums. Ļoti plaši mūsu valsts iedzīvotāju vidū ir izplatīta ādas bazalioma - audzējs, kurš nav tik agresīvs, kā melanoma, bet sastopams ļoti bieži. Diagnosticējot vēlīni un neārstējot savlaicīgi, var radīt ievērojamas problēmas.

"Citi veidojumi, kuriem ir vērts vērst uzmanību ir aktīniskās (saules) keratozes. Tie ir priekšvēstneši nopietnai saslimšanai - plakanšūnu vēzim, un ir tieši saistīti ar dzīves laikā sakrāto ultravioleto starojumu. Tāpēc pavasaris ir ne tikai laiks pārbaudīt savas ādas stāvokli, bet arī atcerēties un sākt rūpēties par ādas saules aizsardzību", atgādina Karls.

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais