Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Mediķi: Gaidot vakcināciju pret Covid-19, svarīgi neaizmirst par citām potēm

© Reuters/Scanpix

Šosezon īpaši ieteicams saplānot vakcināciju kalendāru. Tas nozīmīgi, lai aktuālā vakcinācija pret ērču encefalītu nesakrīt vienā laikā ar Covid-19 vakcīnas saņemšanu, atgādina “Veselības centru apvienības” (VCA) mediķi.

Covid-19 vakcīna ir jāievada atsevišķi ar vismaz 7- 14 dienu intervālu pirms vai pēc citas vakcīnas ievades.

Tādēļ tiem, kuriem vajadzīga vakcīna pret ērču encefalītu, vēlams izmantot iespēju vakcinēties jau tagad - agrā pavasarī.

Ņemot vērā, ka laiks kļūst siltāks un ērces jau ir modušās, visdrošākā aizsardzība pret ērču pārnēsāto infekcijas slimību - encefalītu - ir vakcinācija. Tā kā šī vakcinācija sastāv no trim potēm, tie iedzīvotāji, kuri vakcināciju jau ir uzsākuši, aicināti pārliecināties, vai šobrīd nav nepieciešama kārtējā pote vai revakcinācija.

Savukārt, ja gadījies saslimt ar Covid-19, mediķi iesaka ērču encefalīta vakcīnu veikt vismaz mēnesi pēc atveseļošanās no Covid-19.

“Paldies visiem iedzīvotājiem, kuri atrod iespējas daudz laika pavadīt ārpus telpām, veicinot veselīgu dzīvi un vienlaikus darot visu iespējamo pandēmijas ierobežošanai! Taču nav zuduši arī citi riska faktori veselībai. Simtiem cilvēku Latvijā ik gadu saslimt ar ērču encefalītu. Tagad ir īstais laiks pārlūkot savu vakcinācijas kalendāru un izmantot vakcinācijas iespēju pret ērču encefalītu. Bet, pirms doties uz parkiem, dabas takām un mežiem, svarīgi ir neaizmirst par piesardzību un atbilstošu apģērbu,” uzsver VCA “Pļavnieki” neiroloģe Dace Bērziņa.

Veicot vakcināciju pret ērču encefalītu, pirmās divas vakcīnas pacients saņem ar viena līdz trīs mēnešu intervālu, un tās nodrošina imunitāti uz vienu gadu. Trešā vakcīna ir jāveic 9-12 mēnešu laikā pēc otrās vakcīnas, un tā veido imunitāti uz trim gadiem. Lai saglabātu imunitāti, pirmā revakcinācija ir jāveic pēc trim gadiem, bet turpmākās revakcinācijas tiek plānotas ik pēc trim līdz pieciem gadiem.

Pieteikties vakcinācijai pret ērču encefalītu var visās VCA poliklīnikās, tomēr saistībā ar medicīnas iestāžu darba ierobežojumiem Covid-19 pandēmijas laikā, pacientu plūsma tiek īpaši organizēta, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti izmantot iespēju pierakstīties elektroniski.