Kā nesaslimt ar Covid-19? Viedokļos dalās sabiedrībā zināmi cilvēki

© f64.lv, Kaspars Krafts

Kamēr vieni uzmanīgi seko līdzi visiem epidemiologu noteikumiem, lai saslimtu ar Covid-19, mazgājot rokas, ievērojot distanci, kā arī izvairoties no sabiedriskām vietām, citi meklē brīnumlīdzekļus un cenšas ticēt dažādiem tautas medicīnas un veiklu uzņēmēju piedāvājumiem.

Gan sociālajos tīklos, gan arī citās interneta vietnēs cilvēki tiek maldināti, ka dzerot strukturētu ūdeni vai lietojot uzturā nezināmas izcelsmes un sastāva pulverīšus, būs iespējams pasargāt sevi no šī lipīgā vīrusa, tādēļ nolēmām apkopot sabiedrībā zināmu cilvēku viedokļus par to, ko viņi domā par izveidojušos situāciju un kādus ieteikumus vēlas sniegt.

Diāna Zande, psiholoģe

“Jebkādu brīnumlīdzekļu piedāvāšana, kas sola nesaslimšanu ar Covid-19, ir cīna par naudu un varu, bet patiesībā vāju cilvēku izmantošana savā labā. Diemžēl, ir daudzi, kuri tic brīnumiem un nespēj atzīt to, ka pieļauj kļūdas. Viņi no viena mārketinga trika spēj pievērsties nākamajam, stāstot par savām veiksmēm un panākumiem, bet vienmēr noklusējot kļūdas un nemācoties no tām. Savukārt uzņēmēju pusē jau vēsturiski darbojas teiciens: “Kur aitas, tur cirpēji”. Tas lieliski parāda to, ka mainās tikai preces un to piedāvājums konkrētajā situācija, bet līdzekļi lētticīgo pievilināšanai kopumā ir tieši tie paši, kas iepriekš. Tieši tā var raksturot situāciju ar strukturēto ūdeni, kam daži piedēvē unikālas īpašības, bet tas ir tikai ūdens un nekādu laimi vai super veselību nevar nodrošināt!"

"Atceros bija laiks, kad visus aicināja braukt uz Pokaiņu mežu, lai caur akmeņiem atstātu tur savu negatīvo enerģiju. Un cilvēki brauca! Kāpēc neviens nejautāja, kur šī enerģija paliek un vai es neuzņemu to, ko kāds cits tur ir atstājis? Tā ir vēlme ticēt pārdabiskajam un brīnumainajam. Cilvēki kopumā iedalās divās daļās, kur pirmie lēmumus pieņem balstoties uz savām emocijām un bieži lieto “patīk”, “nepatīk” vai “labs” un “slikts”. Viņi spēj noticēt visādām paranormālām lietām, pasakām, brīnumiem un to, ka apēdot tikai vienu tableti varēs novājēt. Un tad ir otrie, kuri lēmumus pieņem kritiski vērtējot, klausoties ekspertos un pētot datus. Viņu nonākšana līdz rezultātam bieži vien prasa daudz ilgāku laiku, pret citiem izturēšanās ir daudz skeptiskāka un iznākums parasti ir dziļi izpētīts. Šajā gadījumā ne pirmie, ne otrie neprasa augstāko izglītību, konkrētu vecuma sasniegšanu un citus parametrus, bet gan vēlmi pret lietām un notikumiem sev apkārt izturēties kritiski, tādējādi pieņemot savu lēmumu. Galvenais atcerēties - ikkatrai situācijai var piemeklēt savu brīnumlīdzekli, bet tikai mūsu rīcība parāda, vai pieņemam kritisku lēmumu, apzinoties sekas, vai arī esam mārketinga upuri.”

Valdis Melderis, radio un TV personība

“Pandēmija mums atgādina veco labo patiesību, ka liela daļa cilvēku nav gatavi krīzes situācijām, tādēļ mēdz rīkoties instinktīvi, savā ziņā atgriezties bērnībā̄, kur viss bija vienkārši. Bija labie un sliktie, un brīnumi notika. Es redzu, ka pat pacietīgākie un izturīgākie sāk nogurt no ilgstošās neskaidrības un neparedzamības, tādēļ nevilšus sliecas vienkāršu un ātru risinājumu virzienā. Turklāt, nav viegli pieņemt, ka dabā ne viss ir cilvēka varā. Nav patīkami apzināties, ka mēs nespējam kontrolēt visu, kas notiek ar cilvēci, lai cik attīstīta tā nebūtu. Tik ļoti gribētos, lai visam būtu izskaidrojams, viegli saprotams cēlonis, būtu konkrēti “vainīgie”, kurus saukt pie atbildības. Tādēļ vienkāršo risinājumu sludinātājiem un brīnumlīdzekļu tirgoņiem šis ir “pļaujas laiks”. Ticēt brīnumiem ir daudz vieglāk nekā̄ atzīt, ka mēs nespējam visu paredzēt, izkalkulēt un vienmēr rīkoties visefektīvākajā veidā. Vistraģiskākais šajā situācijā ir tas, ka cilvēki, kuri šobrīd ir koncentrējušies uz sazvērestības teorijām un brīnumlīdzekļiem, izmisīgi ignorē faktu, ka pasaule mainās, un daudz kas vairs nebūs kā iepriekš. Tā turpinot, viņiem būs grūti pielāgoties gan mainīgajām drošības prasībām, gan darba tirgum. Tas ir arī konkurētspējas jautājums.”

Kaspars Saulietis, hokejists

“Es zinu vairākus produktus, ar kuriem mēģina spekulēt un stāstīt sabiedrībai, ka, tos lietojot, samazinās risks saslimt ar Covid-19. Tas ir pilnīgs apmāns! Tiešs piemērs ir dzīvais jeb strukturētais ūdens, kas izrādās ir tieši tāds pats ūdens, kas tek no krāna. Spekulēt ar to, ka nevarēs saslimt ar Covid-19 ir muļķīgi, jo neviens neesam no tā pasargāti. Ir gadījumi, kad sabiedrībā zināmi cilvēki reklamē kaut kādus preparātus, kas it kā palīdz no Covid-19, bet tas ir mārketinga triks. Es ceru, ka cilvēki vairs nav tik lētticīgi , kļūst izglītotāki un saprot, ko iegādājas. Esam veseli!”

Guna Bīlande, uztura speciāliste, uzņēmēja

“Brīnumlīdzekļu pret Covid-19 nav! Tas ir cilvēka dabā mēģināt atrast kaut ko unikālu vai pārdabisku, kas varētu pasargāt vai novērst kaut ko. Būtu jāatceras, ka veselība pašos pamatos ir mūsu pašu rokās, un ir jāizmanto veselais saprāts veselības prevencijā - svaigs gaiss, veselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes un pozitīva attieksme palīdz daudz vairāk nekā kādi brīnumlīdzekļi. Vienīgie brīnumi ir tie, ko mēs radām paši!”

Lai arī kāds ir Jūsu lēmums - ticēt ekspertiem un epidemiologiem, vai arī cerēt, ka dažādi brīnumlīdzekļi palīdzēs - mēs katrs pats esam atbildīgi par savu un līdzcilvēku veselību. Esiet prātīgi un atcerieties, ka roku mazgāšana, distancēšanās, mājsēde un neuzturēšanās sabiedriskās vietās, ikvienu var pasargāt no saslimšanas!

Veselība

Šodien, kad iespēju ir daudz, mūsu ikdiena nav iedomāja bez satiksmes – gan uz sauszemes, gan gaisā. Ceļojumi cits par citu krāšņāki un aizraujošāki, bet, lai nonāktu kārotajā galamērķī, visērtāk un bieži vien arī lētāk būs, ja izvēlēsieties lidmašīnu. Taču ir indivīdi, kam lidošana un  vairāku stundu pavadīšana gaisā, sagādā nevis prieku, bet gan mokas.

Svarīgākais