Ko iesākt tiem, kuri saņēmuši vakcīnas "AstraZeneca" pirmo devu?

© AFP/Scanpix/Leta

Šobrīd Latvijā uz laiku ir apturēta vakcīnas "AstraZeneca" potēšana. Tikmēr mikroblogošanas vietnē Twitter Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sniedz informāciju tiem, kuri saņēmuši potes pirmo devu.

"Latvijas Imunizācijas valsts padome rekomendējusi AstraZeneca otro devu ievadīt 9-12 nedēļas pēc pirmās. Tuvāko divu nedēļu laikā, kamēr vakcinācija ar šo vakcīnu uz laiku ir apturēta, nevienam iedzīvotājam nav jāsaņem otrā deva. Otrā deva būtu jāsāk vakcinēt ne ātrāk kā aprīlī," ziņo SPKC.

Neskatoties uz lēmumu uz laiku apturēt "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 lietošanu, tuvākās nedēļas vai divu laikā faktiski nevajadzētu rasties problēmām tiem cilvēkiem, kuriem nākotnē jāsaņem potes otrā deva, medijiem pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP)

"Tuvākās nedēļas vai divu nedēļu laikā faktiski nav tādu cilvēku, kurus nebūtu iespējams virzīt uz otro vakcīnas pret Covid-19 devu," sacīja politiķis.

Šādu atbildi ministrs sniedza sakarā ar vakar pieņemto lēmumu uz laiku apturēt vakcīnas "AstraZeneca" lietošanu Latvijā. Šajā kontekstā viņš tostarp skaidroja, ka "AstraZeneca" gadījumā netiek "turēta" otrā deva, proti, piegādes izlieto pilnībā, neatstājot rezervi otrajai devai.

Līdz ar to patlaban, kad "AstraZeneca" tiek apturēta uz laiku, līdz tiks sagaidīts Eiropas Zāļu aģentūras vērtējums, veidojas uzkrājums, un šīs vakcīnas glabāšanas termiņi paredz, ka tās joprojām varēs izmantot arī vēlāk.

Situāciju arī atvieglojot fakts, ka "AstraZeneca" vakcīnas otro devu var saņemt līdz 12 nedēļām pēc pirmās devas saņemšanas, turklāt tās iedarbība ir labāka, ja ar otrās devas saņemšanu nogaida.

"Šobrīd mums ir pietiekami laika. Ja šis "AstraZeneca" lietošanas moratorijs neievelkas, (..) tad nekādām problēmām nevajadzētu rasties," sacīja politiķis.

Vaicāts, vai netiek apsvērts otro devu aizvietot ar kādu citu vakcīnu tiem, kuri kā pirmo poti saņēma "AstraZeneca", ministrs sacīja, ka šis temats vēl nav gana izpētīts zinātniskā līmenī un līdz ar to šobrīd šāda opcija netiek izskatīta.

Jau vēstīts,ka papildu piesardzības nolūkā SPKC, Imunizācijas valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) šodien ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija liecina, ka līdz šim ar vakcīnu "AstraZeneca" Latvijā vakcinēti 52 504 cilvēki, tostarp 28 personas, kas saņēmušas abas šīs vakcīnas devas.

Vienlaikus SPKC, IVP, ZVA un VI uzsver, ka līdz šim nav datu par cēloņsaistību starp vakcināciju un nopietniem veselības traucējumiem. Lēmums uz laiku līdz divām nedēļām apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pieņemts tikai papildu piesardzības nolūkā līdz brīdim, kad tiks saņemta informācija par cēloņsaistības izvērtēšanu par līdz šim ziņotajiem gadījumiem.

Veselība

Jau kopš mazotnes vecāki, vecvecāki, pēc tam arī bērnudārza audzinātājas un skolotājas sākumskolā uzstāj, ka ir jādzer ūdens. Tā ir mācība, kas apgūstama pietiekami agri, lai saprastu vēlāk, ka ikdiena bez ūdens nav iedomājama. Un tas viss - veselības labad.

Svarīgākais