Lielākajā daļā gadījumu Covid-19 pārslimo mājās. Simptomi un ārstēšanas process var atšķirties, tomēr arī tie, kuri slimību pārcietuši vieglā formā, var just sagurumu, bezspēku, nespēju koncentrēties, apetītes zudumu un citus simptomus. "Veselības centru apvienības" speciālisti apkopo praktiskus padomus, kā atgūtu enerģiju un labsajūtu.
"Slimojot ar Covid-19, it īpaši, ja slimības gaita ir smaga, organismā notiek noārdīšanās jeb kataboliskas reakcijas, tātad - augsts enerģijas patēriņš. Laikā, kad ir palielinātas uztura vajadzības un samazināta tā uzņemšana, ļoti viegli var attīstīties disbalanss, kā rezultātā var rasties nelabvēlīgas sekas - malnutrīcija. Tā ir situācija, kad uzturs ir nepietiekams vai nepareizi izvēlēts, un tas var negatīvi ietekmēt izveseļošanās izredzes. Jāņem vērā arī citi faktori, piemēram, mazkustīgums slimošanas laikā, medikamentu blakusefekti, kas ietekmē uztura uzņemšanu," stāsta VCA poliklīnikas Elite uztura speciāliste Anita Baumane.
Minētajiem faktoriem mijiedarbojoties, ir svarīgi pievērst uzmanību pilnvērtīgam uzturam, galvenokārt, domājot par olbaltumvielām, ko satur, piemēram, olas, liesa gaļa, zivs, piena produkti - biezpiens, bezpiedevu jogurts, jo olbaltumvielu rezerves tiek izmantotas, lai sintezētu nepieciešamās vielas cīņai ar slimību. Olbaltumvielām jāpievieno nedaudz ogļhidrātu, piemēram, makaroni, rīsi vai griķi. Ēdienreizes var būt biežas, bet porcijas - nelielas.
Uzmanību! Slimošanas ēdienkartē tradicionāli tiek iekļauts buljons, taču, ja slimnieks dzers tikai buljonu vai pārtiks tikai no dārzeņiem, olbaltumvielu enerģijai nepietiks.
"Arī tad, ja slimības gaita ir viegla, uz šķīvja vajadzētu būt olbaltumvielu produktam, piemēram, vārītai olai vai sautētai omletei, pievienojot nedaudz dārzeņus un šķēli maizes. Ja slimnieks pie omletes vēlas, piemēram, baltmaizi ar sviestu, lūdzu! Organisms patērē daudz enerģijas un tā ir jāatjauno ar uzturvielām," skaidro Anita Baumane un piebilst, ka nedrīkst aizmirst uzņemt pietiekamu daudzumu šķidruma - tīru ūdeni (bez saldinātājiem) vai zāļu, piemēram, kumelīšu vai liepziedu tēju.
"Saprātīgi plānot ēdienreizes vajadzētu ne tikai pēc pārslimota Covid-19, bet katru dienu, lai vīrusa izplatības laikā organisms labāk tiktu galā ar iespējamo saslimšanu," sabalansētas maltītes nozīmi uzsver uztura speciāliste. Tādēļ ir svarīgi uzņemt visas produktu grupas:
Jāēd ar mēru! Samērojot savu ēdienkarti ar fiziskām aktivitātēm, nebūs jādomā par diētām - tās nav vēlamas ne Covid-19 slimošanas laikā, ne arī veseļošanās posmā.
"Svarīgi paturēt prātā, ka slimošanas laikā un veseļojoties organismam nepieciešamas barības vielas, kas dod enerģiju. Arī tad, kad ēstgriba ir vāja, jācenšas uzņemt vairāk olbaltumvielu, piemēram, ēdot liesu gaļu, zivis, rīsus, griķus. Dārzeņus un salātus uz šķīvja varētu likt mazāk, lai galvenais uzsvars būtu uz ogļhidrātiem un olbaltumvielām. Paēst, protams, var arī no salātiem, taču pietiekami daudz enerģijas, lai ātrāk atlabtu, tie organismam nedos," maltītes organizēšanas nozīmi slimošanas laikā skaidro Anita Baumane.