Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Eiropas Zāļu aģentūra provizoriski apstiprina "Regeneron" terapiju Covid-19 pacientu ārstēšanai

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Eiropas Zāļu aģentūra piektdien provizoriski apstiprinājusi ASV farmācijas uzņēmuma "Regeneron" izstrādāto terapiju Covid-19 pacientu ārstēšanai.

"Regeneron" sintētisko antivielu terapija tika izmantota bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa ārstēšanai, kad viņš pērn inficējās ar jauno koronavīrusu.

Eiropas Zāļu aģentūra norādīja, ka sākotnējie rezultāti liecina, ka ārstēšana ar antivielu kokteili REGN-COV2 samazina vīrusa daudzumu degunā un rīklē un atvieglo ārstēšanu.

"Aģentūra secināja, ka (..) REGN-COV2 var tikt izmantots tādu apstiprinātu Covid-19 pacientu ārstēšanai, kas neprasa papildu skābekli un kuriem pastāv augsts risks attīstīties smagai Covid-19," paziņoja Eiropas Zāļu aģentūra.

REGN-COV2 ir divu monoklonālo antivielu kombinācija. Šo laboratorijā radīto antivielu paātrinātā izvērtēšana sākās 1.februārī un turpinās, norādīja aģentūra, piebilstot, ka pēc pabeigšanas tas būs pamats šīs kombinācijas atļaušanai ES tirgos.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) novembrī apstiprināja REGN-COV2 izmantošanu lietošanai ārkārtējos gadījumos.

Ceturtdien arī Francija paziņoja, ka slimnīcām nosūtīti tūkstošiem monoklonālo antivielu devu.

Līdz šim lietošanai ES ir apstiprinātas trīs Covid-19 vakcīnas, ko izstrādājuši uzņēmumi "Pfizer" un "BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca".

Savu vakcīnu apstiprināt Eiropas Zāļu aģentūrai lūgusi arī kompānija "Johnson & Johnson", bet aģentūra vēl nav pieņēmusi lēmumu.

ASV neatkarīgo ekspertu grupa šodien spriedīs par to, vai apstiprināt "Johnson & Johnson" vakcīnu lietošanai ASV.