Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Svarīga informācija tiem, kuri zāles pērk internetā

© Oksana Džadana/F64

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) sadarbībā ar Veselības inspekciju (VI) aicina būt piesardzīgiem un iegādāties zāles tikai licencētās interneta vietnēs, tostarp neriskēt, mēģinot iegādāties, iespējams, viltotas vakcīnas pret Covid-19 aizdomīgās interneta vietnēs,  informēja ZVA pārstāve Tanita Tamme-Zvejniece.

ZVA atzīmē, ka vakcīnas pret Covid-19 internetā vispār netiek pārdotas.

Viltotas zāles ir neīstas zāles, kuras tirgotāji cenšas pārdot kā īstas vai reģistrētas zāles. Tās var saturēt nepareizu aktīvo vielu, nesaturēt to vispār vai to saturēt nepareizā daudzumā. Šādu produktu lietošana var radīt nopietnus veselības traucējumus vai pasliktināšanos, uzsver ZVA.

Lai pasargātu sevi no krāpniekiem, zāles drīkst iegādāties tikai vispārējā tipa aptiekās, kā arī tiešsaistes aptiekās, kuru darbībai Latvijā izsniegusi licenci ZVA.

Tāpat visām Latvijā likumīgi strādājošām tiešsaistes aptiekām ir vienota pazīšanas norāde - logotips, ar kuru tiek apstiprināts, ka attiecīgā interneta aptieka darbojas likumīgi. Šo logotipu jeb pazīšanās zīmi veido taisnstūris ar zaļām horizontālām svītrām un baltu krustu taisnstūra viduslīnijas kreisajā pusē. Zem šī taisnstūra atrodas tās Eiropas Savienības dalībvalsts karogs, kurā attiecīgā interneta aptieka ir licencēta.

Pirms zāļu iegādes internetā ZVA aicina pārbaudīt, vai tīmekļvietne, kurā zāles piedāvā iegādāties, ir attiecīgais logotips. Uzklikšķinot uz tā, vajadzētu atvērties nacionālās atbildīgās iestādes tīmekļvietnei - Latvijā ZVA tīmekļvietnei, kur redzams visu likumīgi strādājošo tiešsaistes aptieku saraksts. Ja apmeklētā interneta aptieka nav iekļauta sarakstā, zāles no šīs vietnes nevajadzētu iegādāties.

Savukārt VI vērš uzmanību, ka šobrīd visas vakcīnas, kas ir paredzētas mediķu un sabiedrības vakcinācijai pret Covid-19 visā pasaulē tiek izplatītas vienīgi valsts iepirkumos un netiek izplatītas komerciālos nolūkus. Visi piedāvājumi iegādāties vakcīnas sociālajos tīklos vai jebkurā tīmekļvietnē ir vai nu krāpšana, vai viltojuma izplatīšanas mēģinājums, uzsver VI.

Tāpat VI aicina nepirkt zāles "no rokas" internetā vai no privātpersonām, kas izplata zāles. Lai arī cik kārdinoša šķiet iespēja lētāk iegādāties zāles, inspekcija norāda, ka tas nekādā gadījumā nav droši, jo nav iespējams izsekot zāļu izplatīšanas posmus, turklāt viltotu zāļu lietošana var radīt nopietnu apdraudējumu veselībai

Viltotas zāles pēc izskata var būt līdzīgas oriģinālām zālēm un var neizraisīt acīmredzamu nevēlamu reakciju, tomēr tās var arī neveicināt slimības ārstēšanu, vai neuzlabot veselības stāvokli, kādam tās ir paredzētas vai var izraisīt nopietnus apdraudējumus veselībai, tostarp nāvi.

Zāļu izplatīšana Latvijā ir atļauta tikai tad, ja saņemta speciāla atļauja (licence) attiecīgajam uzņēmējdarbības veidam. Tas nozīmē, ka nav atļauts izplatīt zāles ar tīmekļa vietņu vai sociālo tīklu, piemēram, "Facebook" vai "ss.com" starpniecību.

Farmācijas likumā ir noteikts, ka par tādu darbību veikšanu, kurām nepieciešama speciālā atļauja (licence), bez šādas speciālās atļaujas piemēro naudas sodu fiziskajai personai no 1000 līdz 4000 eiro, bet juridiskajai personai - no 10 000 līdz 40 000 eiro.

Kā minēts, Latvijā internetā drīkst pārdot tikai bezrecepšu zāles. Licencēto aptieku saraksts, kuras veic bezrecepšu zāļu izplatīšanu, izmantojot internetu, ir pieejamas ZVA tīmekļa vietnē "www.zva.gov.lv" sadaļā - "Pacientiem un sabiedrībai" - "Zāļu iegāde" - "Tiešsaistes aptiekas". Savukārt Eiropas Savienībā licencēto aptieku saraksts pieejams Eiropas Zāļu aģentūras tīmekļvietnē.