Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Ziema - traumatiskākais gadalaiks Latvijā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Izklaides ierobežojumu un mājsēdes zīmē aizvadītais gada sākums pozitīvi atsaucies uz iedzīvotāju drošību.

Pat neraugoties uz sniegiem bagāto ziemu, piesnigušajām ietvēm un aukstumu, janvārī reģistrēto nelaimes gadījumu skaits šogad samazinājies par 25%, salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo mēnesi, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrība "BTA Baltic Insurance Company" (turpmāk - BTA) apkopotie dati.

Ziema Latvijā tradicionāli ir traumatisks gadalaiks. Cilvēki paslīd uz apledojušām ietvēm, cieš satiksmes negadījumos vai savainojas kalnu slēpošanas trasēs. Taču šogad pandēmijas izraisītais attālinātais darbs un ierobežotās ziemas sporta vietu apmeklēšanas iespējas veicinājušas cilvēku uzturēšanos mājās, pasargājot no negadījumiem.

Mierīgā dzīvesveida rezultātā apdrošinātājs saņēmis par piektdaļu mazāku nelaimes gadījumu pieteikumu nekā pirms gada, kad janvārī sniega tikpat kā nebija.

No pieteikumiem izriet, ka ievērojami samazinājies ārā piedzīvoto nelaimes gadījumu skaits, ko var izskaidrot gan ar cilvēku retāku staigāšanu pa nenotīrītām ietvēm agrā rīta stundā, gan izvairīšanos no tradicionālo ziemas prieku - slidotavu un slēpošanas trašu - apmeklēšanas.

"Arī gūtie savainojumi ir mazāk smagi, tādēļ atlīdzībās izmaksāts par 26% mazāk nekā pērn šajā pašā periodā. Tie galvenokārt gūti mājās un nereti ir neuzmanības rezultāts. Piemēram, kāds klients, kārtojot virtuvi, uzmeta uz pēdas gurķu burku un salauza kājas pirkstu. Cits ietriecās istabas durvīs un vēl kāds paslīdēja uz kāposta lapas lielveikalā, nokrita un savainojās," tipiskus šā gada apdrošināšanas gadījumus uzskaita BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Novērojumu par iedzīvotāju ilgāku uzturēšanos mājās apliecina fakts, ka janvārī un februārī par 23% pieaudzis mājokļa apdrošināšanas gadījumu skaits. Tie saistīti gan ar svētku eglītes aizdegšanos, gan dažādiem citiem pašu iedzīvotāju izraisītiem ugunsgrēkiem un mājokļa bojājumiem.