Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Par Covid-19 vakcīnu blaknēm ziņojis 1 no 100 vakcinētajiem

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Līdz 21.februārim Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi 421 ziņojumu par iespējamām vakcīnu pret Covid-19 blakusparādībām jeb blaknēm. Par blakusparādībām ziņojis aptuveni viens cilvēks no katriem simts vakcinētajiem, proti, aptuveni 1% vakcinēto. Saņemti ziņojumi par galvenokārt jau zināmām un sagaidāmām reakcijām pēc vakcinācijas, kas norādītas vakcīnu lietošanas instrukcijās un zāļu aprakstos. Kopumā dati no blakusparādību ziņojumiem par Covid-19 vakcīnām ir saskaņā ar jau līdz šim zināmo drošuma informāciju par šīm vakcīnām.

Līdz 21.februārim Latvijā kopumā ar pirmo un otro devu vakcinācija veikta 45 580 reizes. Līdz ar to par blakusparādībām ziņojis viens cilvēks no katriem simts vakcinētajiem ar pirmo vai otro vakcīnas devu, kas ir aptuveni 1% vakcinēto.

Visbiežāk ziņots par jau zināmām un lietošanas instrukcijā norādītām Covid-19 vakcīnu iespējamām blakusparādībām - paaugstinātu temperatūru, drudzi, galvassāpēm, nogurumu, sāpēm un apsārtumu injekcijas vietā, kā arī par tādām reakcijām kā tirpšanas sajūta, vemšana, caureja un izsitumi.

Saskaņā ar ziņojumos sniegto informāciju vakcīnām Comirnaty un Moderna blakusparādības mēdz būt izteiktākas pēc vakcīnas otrās devas. Savukārt AstraZeneca vakcīnai tās mēdz būt izteiktākas pēc pirmās devas. Visām vakcīnām blakusparādības visbiežāk rodas pirmajās dienās pēc vakcinācijas, ilgst dažas dienas un tad strauji izzūd. Parasti tās ir mazāk izteiktas vecāka gadagājuma cilvēkiem. Minētais ir saskaņā ar līdz šim jau zināmo informāciju par šo vakcīnu reaktogēniskumu, kas bija pieejama, reģistrējot visas Covid-19 vakcīnas.

ZVA uzsver, ka tāpat kā pēc visu vakcīnu un jebkuru zāļu saņemšanas arī pēc Covid-19 vakcīnu ievadīšanas var tikt novērotas blakusparādības.

Ja pēc kādas vakcīnas devas saņemšanas tiek novērotas sagaidāmas, bet izteiktas organisma reakcijas, kuru rezultātā īslaicīgi, bet būtiski pazeminās darbaspējas, jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš pēc konsultācijas var lemt par darbnespējas lapas piešķiršanu.

Pēc visu vakcīnu un citu zāļu nonākšanas tirgū visas ES dalībvalstu zāļu aģentūras, Latvijā - ZVA, pastāvīgi apkopo un vērtē jaunāko informāciju par zālēm un rūpīgi uzrauga un savlaicīgi izvērtē visus sniegtos ziņojumus par blakusparādībām. Ir nodrošināta operatīva un ātra ziņojumu sniegšanas, uzraudzīšanas un analīzes sistēma.

Visi saņemtie ziņojumi par veselības traucējumiem pēc vakcinācijas tiek rūpīgi izvērtēti, lai noskaidrotu iespējamo saistību ar vakcīnu..

Saskaņā ar ES izstrādāto nepārtrauktas Covid-19 vakcīnu drošuma uzraudzības plānu šo vakcīnu uzraudzība visās ES dalībvalstīs, arī Latvijā, tiek veikta ievērojami intensīvāk nekā citām zālēm, lai nodrošinātu jaunas drošuma informācijas ātru identificēšanu, apkopošanu un analīzi. Turklāt katram reģistrācijas īpašniekam reizi mēnesī jāiesniedz Eiropas Zāļu aģentūrā drošuma ziņojums par saņemtiem blakusparādību ziņojumiem. Reģistrācijas īpašniekam arī jāturpina iesāktie un jāuzsāk jauni pētījumi Covid-19 vakcīnu drošuma un efektivitātes uzraudzībai pēc to reģistrācijas.

Šie pasākumi arī ļaus reglamentējošām iestādēm ātri izvērtēt jaunākos datus no dažādiem informācijas avotiem un nepieciešamības gadījumā veikt visas nepieciešamās reglamentējošas darbības sabiedrības veselības aizsardzībai.

Sniedzot informāciju par zāļu blakusparādībām, Latvija vienmēr ievērojusi atklātības un neatkarīgas informācijas sniegšanas principu, tāpēc aktuālā informācija par saņemtajiem blakusparādību ziņojumiem reizi divās nedēļās tiek publicēta ZVA tīmekļvietnē www.zva.gov.lv sadaļā "Covid-19 ziņas" un "Pacientiem un sabiedrībai" - "Zāles" - "Vakcīnas pret Covid-19" - "Ziņojumi par blaknēm". Sadaļā pieejama arī informācija par saņemtajiem ziņojumiem sadalījumā pēc orgānu sistēmu klases katrai vakcīnai.

Ja pēc vakcīnas pret Covid-19 tiek novērotas blakusparādības, pacienti par tām tiek aicināti ziņot ārstam un arī ZVA elektroniski tīmekļvietnē www.zva.gov.lv, klikšķinot uz izvēlnes "Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm, biovigilanci" un izvēloties "Pacientiem". Savukārt ārstiem par visām novērotajām blakusparādībām jāziņo ZVA tīmekļvietnē, aizpildot elektronisko ziņojuma veidlapu.