Infektoloģe atklāj, kādas ir izplatītākās Covid-19 potes blaknes

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Darba devējam, kas grasās visu kolektīvu pret Covid-19 vakcinēt vienā dienā, jārēķinās, ka nākamajā dienā puse var nebūt darbā, brīdināja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, vēsta LTV "Panorāma".

Zviedrijā un Vācijā pansionāti un ārstniecības iestādes masveidā ziņo par dažādām vakcinācijas blaknēm.

“Ja paskatāmies no reģistrācijas datiem pie regulatora, ar visām trim [Eiropas Savienībā reģistrētajām “Pfizer”/”BioNTech”, “Moderna”, “AstraZeneca”] vakcīnām apmēram 80% [vakcinēto] ir bijušas galvassāpes un temperatūra - 25%-30 % Tā kā tas, ko zviedri saka, sakrīt, tieši tas pats bija uz reģistrāciju,” sacīja Zavadska.

“Es neuzņemtos teikt, ka mums tās [blaknes] ir mazāk. Varbūt mēs mazāk par tām ziņojam. Mēs neziņojam, jo tas nav nekas nopietns. Mēs sagaidām, paciešam, un tas pāriet pats no sevis. Mums var sāpēt roka, var būt apsārtums, pietūkums injekcijas vietā, tāpat var būt temperatūras paaugstinājums, sāpēt galva, slikta dūša,” skaidroja Zavadska.

“Es sazinājos ar Zāļu valsts aģentūru, kas kopumā uzrauga vakcinācijas blaknes un tieši Covid-19 vakcinācijas blaknes, tie biežākie ziņojumi ir par temperatūras paaugstināšanos līdz 39, augstāk nav ziņots, tāpat ir minētas galvassāpes, slikta dūša, jā, un lokālās reakcijas. Un viens ziņojums par izteiktu asinsspiediena paaugstināšanos,” informēja Zavadska.

LTV sazinājās ar vairākiem sociālās aprūpes centriem, kuros veikta vakcinācija ar “AstraZeneca”. Tur apliecināja, ka visi vakcinētie jūtas labi. Tiesa, dažiem novērota paaugstināta temperatūra un jutīgums dūriena vietā.

Veselība

Visā pasaulē zaudēto dzīvību skaits infekciju dēļ, kas ir rezistentas pret zālēm to ārstēšanai, līdz 2050. gadam varētu palielināties par gandrīz 70%, liecina jauni pētījumu projekti, ieskicējot arvien pieaugošu superbaktēriju krīzi, vēsta cnn.com.

Svarīgākais