Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Bērnu slimnīcā veikta Baltijā unikāla mugurkaulāja audzēja operācija

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā veikta sarežģīta operācija pusaudzim ar masīvu mugurkaulāja kakla daļas audzēju, to pilnībā izņemot un veicot mugurkaulāja fiksāciju.

Šī ir pirmā reize Baltijas valstīs, kad jaunās paaudzes kakla mugurējās fiksācijas sistēma pielietota bērna vecuma pacientam.

Operācijā izmantotā sistēma ir viens no mūsdienīgākajiem kakla skriemeļu mugurējās fiksācijas instrumentu komplektiem.

To izmanto gadījumos, kad ir nepieciešams novērst kakla traumatisku bojājumu, deformāciju vai audzēju radītu akūtu vai hronisku nestabilitāti. Ar tās palīdzību operācijas laikā bija iespējams stabilizēt pat audzēja ietekmē izteikti izmainītos skriemeļus, vienlaikus saglabājot pacientam nepieciešamo mugurkaulāja mobilitāti un novēršot neiroloģiska bojājuma rašanos.

Slimnīcas ķirurgi ir gandarīti par iespēju bērnu veselības uzlabošanā un atjaunošanā izmantot arvien progresīvākus risinājumus, kas padara pieejamu augsta līmeņa medicīnisko palīdzību tepat Latvijā.

Gandrīz astoņas stundas ilgā operācija noritēja veiksmīgi, pacients jūtas labi un pēc atlabšanas stacionārā pēcoperācijas rehabilitāciju turpina ambulatori.

Bērnu slimnīcas traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks, kura vadībā norisinājās operācija, saka: "Šādu operāciju stūrakmens bija, ir un vienmēr būs multidisciplināra komanda! Iepriekšējā dienā P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas invazīvais radiologs H. Kidikas veica audzēja barojošo asinsvadu embolizāciju, kas ļāva ievērojami samazināt asins zudumu operācijas laikā. Tāpat liels paldies manam skolotājam - mugurkaula ķirurgam Jānim Osītim par palīdzību un padomiem operācijas laikā. Neatsveramu ieguldījumu sniedza neiroķirurgs B. Y. Wehbe, nodrošinot gan neiromonitoringu, gan piedaloties sarežģītākajos operācijas posmos. Par pacienta drošību anestēzijas laikā rūpes uzņēmās anesteziologs A. Mihejevs un anestēzijas māsa L. Kulvinska. Raitu operācijas gaitu palīdzēja nodrošināt operāciju māsas A. Goba un K. Brunovska, bet par teicamu vizualizāciju paldies radioloģijas asistentei J. Illarionovai."