Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Attālinātais darbs un mācības var radīt neatgriezeniskas redzes problēmas

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Sausums un dedzināšana, smilšu sajūta acīs, asarošana, ātrs nogurums strādājot pie datora. Šīs ir tikai dažas no sūdzībām, kuras ārsti arvien biežāk dzird no saviem pacientiem. Kā pareizi rūpēties par redzi šajā grūtajā periodā?

Redze ir vissvarīgākais cilvēka maņu orgāns. Tieši ar redzes palīdzību mēs uztveram līdz pat 90% informācijas par apkārtējo pasauli un redzam to visas dzīves krāsas. Taču ilgā karantīna, attālināts darbs un mācības pasliktina visu cilvēku redzi.

Kad sākas redzes problēmas, mēs arvien vairāk sākam izjust nepatīkamas sajūtas, kas galu galā var izraisīt dažādas hroniskas slimības un pat neatgriezenisku redzes pasliktināšanos.

Eksperti piedāvā vairākus efektīvus un vienkāršus veidus, kā izvairīties no redzes problēmām.

"Šajā situācijā mēs nevaram samazināt laiku, kas mums jāpavada mājās pie datora, runājot par tālmācību vai darbu," saka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas oftalmoloģijas speciāliste Jekaterina Skitecka.

"Bet jūs varat mēģināt izvairīties no nopietnākām acu problēmām. Galvenā problēma ir sausas acis. Sindromu izsaka apsārtums, dedzināšana, svešķermeņa sajūta acīs. Sēžot pie datora vai viedtālruņa, mēs sasprindzinām acis vairāk nekā parasti un mirkšķinām trīs vai četras reizes retāk. Lai izlīdzinātu šo spriedzi, būtu labi ik pēc 15-20 minūtēm 2-3 minūtes attālināties no monitora un, tuvojoties logam, veikt ļoti vienkāršu vingrinājumu acīm - skatīties tālumā, pēc tam aizvērt acis, tad atkal skatīties tālumā."

Ārste Skitecka aicina neaizmirst par pilieniem "dabiskā asara".

"Tiek uzskatīts par pietiekamu pilienu lietošanu divas reizes dienā - no rīta un vakarā," skaidro oftalmologs.

"Ja ir izteikti simptomi - acis ir ļoti sausas, ir dedzinoša sajūta un no rīta ir grūti tās atvērt, var pilināt trīs vai četras reizes dienā. Tomēr nebūs jēgas, ja jūs papilināsiet divas vai trīs dienas un, jūtot atvieglojumu, apstāsieties. Ir nepieciešams pilināt trīs nedēļas, pat ja simptomi ir pazuduši. "Dabisko asaru" aptiekās pārdod bez receptes, un ir pietiekami liela šo zāļu izvēle."

Sausas acis joprojām var izpausties ilgu laiku uzturoties mājās un no tā, ka darbojas apkure. Sausais gaiss un darbošanās ar datoriem negatīvi ietekmē acis. Tāpēc eksperti iesaka lietot mitrinātājus un biežāku ventilāciju.

Runājot par sīkrīkiem (viedtālruņiem, planšetēm), nevajadzētu aizmirst, ka jo mazāks ir elektroniskās ierīces ekrāns, jo vairāk mūsu acis nogurst, kas nozīmē, ka palielinās sausu acu problēmu risks.

"Es ieteiktu lietot vitamīnus," saka Jekaterina Skitecka.

"Ir daudz vitamīnu kompleksu, kur nepieciešamo vielu sastāvs ir līdzsvarots. Acīm ir arī īpaši vitamīnu kompleksi. Un ne tikai cilvēkiem, kas cieš no sauso acu sindroma. Piemēram, vecākiem cilvēkiem var ieteikt luteīnu saturošus preparātus. Es ieteiktu arī jebkuru pārtiku, kas satur A un E vitamīnus - tos satur citrusaugļi un dārzeņi, kā arī mellenes. Principā jebkurš veselīgs un sabalansēts uzturs būs labs acīm."

Ir jāatceras, ka vissvarīgākie elementi mūsu acīm ir luteīns, omega-3, vitamīni A, B2 un cinks. Luteīns ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas aizsargā tīklenes centrālo daļu no kaitīgiem ultravioletajiem stariem, kā arī ir atbildīgs par redzes asumu. Diemžēl ar pārtiku mēs iegūstam ļoti nelielu daudzumu luteīna - 1,5 mg. Aizsardzības efekts izpaužas, lietojot vismaz 6 mg.

Pētījumi ir parādījuši, ka pietiekams daudzums omega-3 taukskābju palīdz novērst acu muskuļu vājumu, samazina glaukomas risku un novērš sausu acu sindroma attīstību. Paturiet prātā, ka dienā ir jālieto vismaz 250 mg omega-3 taukskābju DHR, lai pozitīvi ietekmētu redzes funkcijas, jo šāda veida skābes tīklenei ir visveselīgākās. A un B2 vitamīni ir nepieciešami, lai novērstu sauso acu sindromu, konjunktivītu, kā arī acu paaugstinātu jutību un niezi vai dedzināšanu acīs. K

opā ar šiem vitamīniem ieteicams lietot cinku: tas ne tikai veicina vitamīnu efektīvāku uzsūkšanos, bet arī aizsargā tīkleni, nomāc deģeneratīvos procesus un piedalās tīklenes vizuālo pigmentu veidošanā."

Eksperti atgādina, ka katru dienu jārūpējas par redzi: uzmanīgi jāuzrauga laiks, kas pavadīts pie datora ekrāniem, vairāk laika jāpavada svaigā gaisā, jāpārliecinās, ka organisms saņem nepieciešamās barības vielas. Oftalmologi ir vairāk nekā pārliecināti, ka visefektīvākā ārstēšana ir profilakse. Un pandēmijas laikā tas ir īpaši svarīgi.