"BIOR" paplašina piedāvājuma klāstu; piedāvās dažādu parazītu diagnostiku cilvēkiem un dzīvniekiem

© f64.lv, Egons Ansbergs

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūts "BIOR" paplašina piedāvājuma klāstu, turpmāk piedāvājot kriptosporīdiju un žiardiju parazītu klātbūtnes diagnostiku cilvēkiem un dzīvniekiem, liecina "BIOR" publiskotā informācija.

Izmeklējumu varēs veikt diagnozes precizēšanai individuāli cilvēkam vai dzīvniekam, kā arī lai noteiktu vai ganāmpulkā cirkulē patogēni, analizējot ne mazāk kā trīs kopparaugus, kas ievākti no konkrētās dzīvnieku grupas vai teritorijas.

"BIOR" informē, ka kriptosporīdijas un žiardijas ir zoonotiski vienšūņi, kuri parazitē gan cilvēku, gan dzīvnieku zarnās un ierosina slimības - kriptosporidiozi un žiardiozi. Invadēties ar minētajiem parazītiem var lietojot uzturā piesārņotu ūdeni vai pārtiku, kā arī tieša kontakta ceļā - ar rokām aiztiekot netīras virsmas, rotaļlietas, kā arī no dzīvniekiem.

Augstākam saslimšanas riskam pakļautas tādas cilvēku grupas kā bērni, gados vecāki cilvēki, cilvēki, kuriem ir mājdzīvnieki, cilvēki, kuri apmeklē publiskās peldvietas, ieskaitot peldbaseinus, kā arī cilvēki ar imunitātes traucējumiem.

Savukārt augstākam riskam saslimt ir pakļauti dzīvnieki vecumā līdz vienam gadam. Līdztekus vecāki dzīvnieki var klīniski neslimot, bet būt patogēnu pārnēsātāji, norāda institūts.

"BIOR" skaidro, ka gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem biežāk novērotie simptomi ir ilgstoša ūdeņaina diareja, vēdera sāpes, slikta dūša, vemšana, atūdeņošanās un paaugstināta temperatūra.

"BIOR" uzdevums ir rūpēties par sabiedrības un dzīvnieku veselību, pārtikas un vides kvalitāti, zivju un citu ūdens bioloģisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, nodrošinot starptautiskiem standartiem atbilstošu pētniecisko darbību, veicot kvalitatīvu zinātnisko ekspertīzi un laboratoriskos izmeklējumus, sniedzot pakalpojumus starptautiskā mērogā.